Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Forenzním audit Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje skončil

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2013 17:09
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

(hejtman LK Martin Půta a náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová)

 

Forenzní audit zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p. o. prováděla společnost NEXIA AP a. s.  V zadání auditu nebylo shledáno žádné pochybení.

Způsob výběru společnosti NEXIA AP a. s. prověřovala na základě podaného trestního oznámení ředitelem ZZS LK Policie ČR a na základě podaného podnětu i Ministerstvo financí. Policie ČR po řádném šetření trestní oznámení odložila.  Ministerstvo financí neshledalo při provedení veřejné zakázky malého rozsahu žádná pochybení. O vyjádření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže k veřejné zakázce malého rozsahu nemá Liberecký kraj žádnou informaci kromě obecného stanoviska, že k zakázkám tohoto rozsahu, které se nemusí soutěžit dle zákona o veřejných zakázkách, se ÚOHS nevyjadřuje.

„Jsem ráda, že audit splnil svůj účel, a tím byl návrh na možné kroky k zefektivnění fungování organizace. Při jeho realizaci byly tyto kroky a návrhy opatření projednávány s managementem ZZS LK a byly hodnoceny jako reálné. Věřím, že nyní konečně přestane fáze bezdůvodného napadání, nazývání běžných kontrol šikanou a podávání trestních oznámení, která poškozovala jak záchrannou službu, tak nesmírně zatěžovala i zaměstnance krajského úřadu, a začne spolupráce jako u všech jiných příspěvkových organizacích,“ uvedla Zuzana Kocumová, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví, tělovýchovu a sport.

 

Rada kraje projednala výsledek auditu hospodaření ZZS LK

 

Radě kraje za přítomnosti ředitele ZZS LK byla představena Závěrečná zpráva o forenzním auditu, která obsahuje popis výchozích materiálů, dokumentů a informací za období 2011 – červen 2013 včetně porovnání se zdravotnickými záchrannými službami v jiných krajích. Součástí závěrečné zprávy je také návrh optimalizačních opatření pro zvýšení efektivity hospodaření a návrh pro zlepšení procesů mezi zřizovatelem a příspěvkovou organizací.

 

Zpráva je členěna na kapitoly, zaměřené na hospodaření ZZS LK v období 2009 – 2012 a v období 1 – 6/2013, na porovnání stěžejních ukazatelů hospodaření ZZS LK s dalšími krajskými ZZS, na proces zadávání zakázek, vnitřní kontrolní systém, analýzu osobních nákladů včetně vývoje a jejich struktury, rozbor jednotlivých složek platových prostředků, na náklady na autoprovoz (investice, opravy a údržba, nákup a spotřeba pneumatik, spotřeba PHM) a provoz radiové sítě. Zpráva se zabývá i vyhodnocením organizační struktury, jako je pokrytí území výjezdovými základnami a vytíženost výjezdových skupin.

 

Z hlediska optimalizace je třeba zaměřit pozornost na oblast nákladů, která se výrazně liší od zdravotnických záchranných služeb v jiných krajích a to především v osobních nákladech. Další klíčovou oblastí pro zefektivnění nákladů je také autoprovoz. ZZS LK patří v klíčových parametrech mezi ZZS s nejvyššími jednotkovými náklady v ČR. Příčinou je především prudký nárůst nákladů mezi roky 2010 až 2012.

Z hlediska zvýšení efektivity hospodaření je třeba zaměřit pozornost především na oblast osobních nákladů, které mezi roky 2010 a 2012 vzrostly o 25,1%, na rozdíl od ostatních záchranných služeb, kde se růst pohyboval mezi 6 – 11 %. Další podstatnou oblastí pro zefektivnění nákladů je autoprovoz.  Potenciální zefektivnění činnosti ZZS LK pro rok 2014 v porovnání s rokem 2012 a ve srovnání s ostatními zdravotnickými záchrannými službami bylo zkalkulováno na téměř 18 mil. Kč bez jakéhokoli snižování dostupnosti a funkčnosti ZZS. Tato úspora se projeví především v nižším nároku na dotaci od LK.

 

Podrobné informace o výsledku forenzního auditu budou k dispozici na společném semináři pro zastupitele Libereckého kraje, Zdravotního a kontrolního výboru, na který budou pozváni i zástupci médií.  (viz také příloha Manažerské shrnutí)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky