Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Generální ředitel firmy Mega Stráž p. R. se stane členem Ekonomické rady LK

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2014 16:40
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Generální ředitel a předseda jednočlenného představenstva firmy MEGA a.s., sídlící ve Stráži pod Ralskem, Ing. Luboš Novák, se zapojí do činnosti Ekonomické komise Libereckého kraje, poradního orgánu hejtmana LK Martina Půty.

Generální ředitel přijal hejtmanovu nabídku na závěr celodenní návštěvy firmy realizující komplexní membránový program nabízený pod obchodní značkou RALEX, která se uskutečnila vvěru minulého týdne.

„Luboš Novák má na svém kontě 20 patentů, zaměstnává 250 lidí, jeho společnost patří mezi špičkové firmy v rámci České ale i Slovenské republiky. Jeho připomínky a nápady budou jistě přínosem pro práci komise,“ vysvětlil hejtman, který se jednání zúčastnil spolu s náměstkem pro životní prostředí a zemědělství Josefem Jadrným..

Mega se vedle výroby membrán zabývá rovněž úpravou vod, elektrodialýzou zbavující mléčnou syrovátku minerálních solí a kyselin a zvyšující její využitelnost, asanací kontaminovaných odpadů a dalšími ekologickými činnostmi.  

Velkou pozornost věnují pracovníci společnosti výzkumné a vývojové činnosti. Tímto strategickým přístupem se MEGA a.s. podařilo se zařadit v oblasti elektromembránových procesů mezi nejvýznamnější společnosti na světě. Lze konstatovat, že všechny výrobní postupy, technologie a většina současného komerčního portfolia firmy je výsledkem vlastní inovační aktivity.

„Výrobce membrán je nositelem moderní technologie, výzkumu a vývoje. Je radost vidět firmu, která určuje evropské a světové trendy a má jasnou představu o svojí budoucnosti,“ řekl hejtman. 

V roce 2008 založila MEGA a.s. dceřinou společnost MemBrain s.r.o., jejíž náplní je základní a aplikovaný výzkum a další inovační aktivity v oblasti membránových procesů, zejména pak přenos poznatků vědeckého výzkumu do komerční praxe.

Luboš Novák hejtmana informoval, že společnost MemBrain s.r.o. do konce roku 2014 postaví, přístrojově vybaví a personálně obsadí MEMBRÁNOVÉ INOVAČNÍ CENTRUM (MIC). Ve Stráži pod Ralskem tak vznikne prestižní výzkumné pracoviště zaměřené na aplikaci membránových separačních procesů v různých průmyslových odvětvích.  Hejtman si prohlédl impozantní stavbu, v níž právě probíhá instalace nových přístrojů. „Předpokládáme, že slavnostní otevření  inovačního centra se uskuteční v závěru srpna letošního roku,“ prozradil generální ředitel.

Ještě předtím se ovšem 18. - 19. března v nově budovaném Membránovém inovačním centru ve Stráži pod Ralskem a na ranči Malevil v Heřmanicích v Podještědí uskuteční konference s názvem Průmyslová inovace a transfer technologií v praxi.

„Cílem konference je výměna zkušeností, mezioborová spolupráce a diskuze na témata z oblastí inovací, transferu technologií a výsledků do průmyslové praxe, podpora výzkumu a vývoje v ČR a v zahraničí a další související témata.,“ informoval Jan Šmíd, výkonný ředitel České membránové platformy o.s., hlavní manažer projektu Akcelerace rozvoje membránových procesů prostřednictvím spolupráce v tematicky orientované síti.

Konferenci Průmyslová inovace a transfer technologií v praxi pořádá Česká membránová platforma o.s. ve spolupráci s MemBrain s.r.o. za podpory Agentury pro podporu podnikání a investic Czechinvest a Libereckého kraje. Konference je zaměřena zejména na předávání praktických zkušeností odborníků, jak z oblasti průmyslu, tak z oblasti vědy, výzkumu a státní správy.

„Věřím, že vznikající Membránové inovační centrum názorně ukáže, jak se dají výsledky výzkumu bezprostředně přenášet do průmyslové  praxe,“ zdůraznil hejtman s tím, že konference se zúčastní rovněž zástupci Libereckého kraje, konkrétně rezortu regionálního rozvoje a evropských projektů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky