Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Institucím zapojeným v Libereckém kraji do systému péče o ohrožené děti pomůže při práci online katalog

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 09. 2015 13:13

Sdílet článek

Pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) působící v Libereckém kraji dostanou do rukou interaktivní pomůcku, která přispěje k lepšímu výkonu jejich pracovních povinností.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s online katalogem, který obsahuje návody a postupy, jak pracovat v konkrétních situacích, s kým spolupracovat a na koho se případně obrátit s žádostí o pomoc. Je zaměřen na řešení problémů vztahů rodičů s dětmi, složitých či krizových situací, a to ať sociálních, ekonomických nebo psychologických.

„Katalog bude dobrou pomůckou zejména pro začínající pracovnice, které si ještě nemusí být jisté správnými postupy. Zkušené pracovnice by se již v těchto situacích měly přehledně orientovat. Pro ně by katalog mohl být jakýmsi zrcadlem, kde se ujistí o správném postupu a o tom, že využily všechny možnosti. Myšlenkou projektu však není jen jeho používání pracovníky OSPOD, ale také dalšími články v systému péče o ohrožené děti, jako jsou pracovníci školství, samosprávy nebo lékaři či policisté,“ vysvětluje Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana pro sociální věci.

Katalog popisuje devět základních typů životních situací, které jsou dále rozvedeny. U každé situace jsou pak naznačeny postupy a rozhodování všemi potřebnými směry mezi jednotlivými zúčastněnými institucemi. Jeho součástí budou rovněž kontakty na organizace pověřené k výkonu sociálně-právní ochrany dětí, což výrazně usnadní komunikaci mezi jednotlivými články systému a následně urychlí řešení nastalých potíží.

„Budu usilovat o to, aby byl katalog distribuován co nejširšímu počtu institucí zapojených do systému péče o ohrožené děti. Po jeho prostudování jsem přesvědčena, že jde o vysoce kvalitního pomocníka, který jim může ulehčit práci a zkvalitnit zvládání problémů tak, aby vždy konečné zpracování směřovalo k prospěchu těch nejbezbrannějších - dětí,“ dodává náměstkyně Lenka Kadlecová.

Katalog je k dispozici na internetových stránkách: http://katalog.pravonadetstvi.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky