Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak jezdit bezpečně nejen po cyklostezce se dozví zájemci v průběhu července

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 07. 2015 14:16

Sdílet článek

Jaká jsou pravidla provozu na cyklostezkách, co patří do povinné a doporučené výbavy jízdního kola? Že cyklistická přilba významně snižuje riziko vážného zranění při kolizi či pádu, je známo. Ale jak vybrat tu správnou? To vše se dozvěděli cyklisté, kteří se v úterý 7. července zúčastnili preventivní akce s názvem „Bezpečně po cyklostezce“. Akci uspořádaly Městská policie Liberec, Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje a Policie ČR na cyklostezce u fotbalového stadionu U Nisy v Liberci.

I v hornatém Liberci patří cyklisté k běžnému koloritu dne. Jízda na kole se stala oblíbenou volnočasovou zábavou, řada lidí však začala používat bicykl i k ryze prozaickým účelům, jako jsou dojíždění do zaměstnání i cesty za nákupy. „Bicyklisté se nejbezpečněji cítí na cyklostezkách, kde se ovšem, především za prosluněného letního počasí, setkávají s dalšími nemotorizovanými účastníky silničního provozu -  korzujícími chodci, maminkami s kočárky, dětmi na odrážedlech, bruslaři. A všichni se tam musí vejít, bezpečně, ke spokojenosti všech,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

A právě informace o tom, jak se na kole chovat a předcházet možným kolizím a nejen je, se mohli v úterý cyklisté dozvědět.

Odhaduje se, že v českých domácnostech je na 4 miliony jízdních kol. V současné době se u nás cyklistika podílí nemalými 7 % na celkových přepravních výkonech, do roku 2020 se tento podíl zvýší až na celou jednu desetinu. Bylo zjištěno, že většina cest uskutečněných v rámci evropských měst není delší než 6 kilometrů. Pro bicyklisty se jedná o běžnou vzdálenost, navíc nejednou bývají rychlejší než automobilisté. Cyklistická doprava je tak plně konkurenceschopná do vzdálenosti 5-6 kilometrů.

„Pravidelná jízda na kole navíc prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Ti, kdo denně dojíždějí do práce na kole, čelí o 39 % nižšímu riziku úmrtí na civilizační choroby. Dospělí, kteří se pravidelně věnují cyklistice, mají fyzickou kondici na úrovni jedinců mladších o 10 let, současně se prodlužuje průměrná délka jejich života o nemalé dva roky,“ doplňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje.

Akce „Bezpečně nejen na cyklostezce“ bude pokračovat na stejném místě i v následujících dnech. Zájemci mají další možnost účasti 9., 14. či 16. července, vždy od 9:00 do cca 11:30 hodin. Využijte této možnosti, kdy se můžete dozvědět řadu cenných informací a také si prověřit, nakolik ovládáte základní pravidla pohybu v silničním provozu. Správné odpovědi budou odměněny drobnými cenami a zároveň se můžete zapojit do velké soutěže o hodnotné ceny. Více o projektu          a dalších akcích naleznete na stránkách www.nakolejensprilbou.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky