Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jedinečnou roubenku skláře Harcuby zpřístupní kraj veřejnosti

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 09. 2016 13:32
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj získá do svého vlastnictví unikátní památku z 19. století, roubenou chalupu s původní brusírnou skla v Harrachově. Nemovitost po harrachovském rodákovi a výtvarníkovi Jiřím Harcubovi dostane kraj darem. Jeho přijetí odsouhlasili na svém včerejším jednání radní. Objekt se otevře veřejnosti a ve správě jej bude mít Severočeské muzeum v Liberci.

Youtube video

„Letos na jaře se na odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu obrátila rodina pana Jiřího Harcuby se záměrem darovat Libereckému kraji nemovitost, která je rodinným dědictvím po tak významném sklářském výtvarníkovi a pedagogovi. Roubenka se nachází v centru turisticky a sportovně atraktivního Harrachova a je ukázkou jeho původní zástavby. Převedení majetku ještě musí schválit zastupitelstvo kraje, hned poté může být podepsána darovací smlouva,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky.

Objekt bude obnoven podle památkových zásad a využíván jako muzeum ve správě Severočeského muzea v Liberci. Podle ředitele organizace Jiřího Křížka se nabízí hned několik možností k využití. Mohl by to být například „památník rodiny Harcubů“, další možností je plně funkční zprovoznění brusičské dílny nebo vznik regionální pobočky muzea, což je dlouhodobá vize.

„Harrachovský rodák, sklářský výtvarník a pedagog prof. ak. soch. Jiří Harcuba, zemřel v roce 2013. V oboru sklářského umění se významně prosadil, jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách muzejních institucí v zahraničí i v České republice. Cennou památku s brusírnou skla a ryteckou dílnou hodláme zpřístupnit veřejnosti, což je podmínkou darování. Věřím, že typická horská roubená chalupa, kde světoznámý výtvarník žil a pracoval, bude dalším lákadlem pro návštěvníky našeho kraje. Zvlášť cenné je vnitřní vybavení s kompletně zachovaným zařízením pro broušení a rytí skla. Neporušená domácí brusičská a rytecká dílna s historicky vzácným zařízením je v rámci republiky ojedinělá,“ dodává Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Tržní cena nemovitosti podle oslovených realitních kanceláří činí 1.181.174 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky