Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jednota bratrská odstartovala oslavy 550. svého vzniku v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 03. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:4870|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Úzká rada Jednoty bratrské ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje pořádala minulý čtvrtek slavnostní večer konaný u příležitosti 550. výročí založení Jednoty bratrské. Nad akcí převzali záštitu předseda Senátu PČR. Přemysl Sobotka, Ministerstvo kultury a hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

„Když Jednota bratrská slavila 500. výročím, tak jsem tady ještě nebyl, až bude slavit 600. jubileum, už tu zřejmě nebudu. A tak jsem velmi rád, že mohu Jednotu bratrskou jako nositele kultury, vzdělanosti, solidarity se slabými a historických tradic pozdravit právě na půdě Libereckého kraje,“ řekl v proslovu k účastníkům shromáždění Petr Skokan.

Šokoval moderátora Otakara Brouska mladšího i ostatní přítomné připomínkou, že v Jednotě bratrské vyrůstali i významní a dobří hudebníci.

Kdybych tady stál před dvaceti lety, asi bych měl v ruce baskytaru, kytaru nebo banjo. Bez hudby a zpěvu by mi bylo hodně smutno, a proto si  z hodin hudební výchovy pamatuji, že Jednota bratrská dokázala jako první výborně zužitkovat vynález knihtisku a v roce 1501 vydala úplně první tištěný zpěvník na světě, vyšel v dílně Jana Severýna a měl 144 listů. I já teď s dětmi zpívám a hraji podle různých zpěvníků,“ prozradil hejtman.

V programu vystoupili za pořadatele a organizátory setkání  ThMgr. Ing. Jaroslav Pleva, předseda Úzké rady a biskup Jednoty bratrské, Mgr. Evald Rucký, Th.D., biskup Jednoty bratrské a Petr Krásný Th.M., biskup Jednoty bratrské.

Organizátoři celý večer pojali jako připomenutí historie této co do počtu malé církve, která ale významně ovlivnila české dějiny. Přítomné pozdravil také reverend Kevin Frack – zástupce Jednoty bratrské z USA. Po té biskup Krásný nezapomněl prezentovat současnou církev jako živý a významně stabilizující prvek naší společnosti v této uspěchané době.

V průběhu večera byla zástupcem České národní banky JUDr. Leopoldem Surgou a výtvarníkem Zbyňkem Fojtů představena jubilejní mince vydaná k tomuto významnému výročí. Závěrem zaznělo pozvání na putovní výstavu Jednoty bratrské, která potrvá 13 měsíců.

Na slavnostním setkání vystoupili zpěváci Vlasta Horváth, Vladimíra Dančevská, Ester Brožová, flétnový soubor Cherries a  vokální sextet Čančíkovi.

V závěru oslav předseda Senátu Přemysl Sobotka a hejtman Petr Skokan slavnostně přestřihli pásku putovní výstavy, která po dobu 13 měsíců v 27 městech významných pro historii Jednoty bratrské bude dokumentovat vznik, vývoj a současnost JB jako nejstarší reformační církve, která vznikla na našem území. V současné době totiž Jednota bratrská působí také v mnoha zemích Evropy, v severní a jižní Americe, Africe a v Asii.

Cílem největší výstavy o Jednotě bratrské v historii České republiky je představit Jednotu bratrskou v průřezu téměř 6 století, poukázat na významné historické momenty, a také na její celkové zaměření, ve kterém se projevuje zájem o bližního, praktická i konkrétní pomoc a péče,“ uvedl biskup Evald Rucký s tím, že výstava je otevřena ode dneška do 15. března v sálech radničního sklípku liberecké radnice.




Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky