Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jizerské hory obkrouží propojená trasa cyklostezek. Povede i přes Frýdlant

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 04. 2015 20:51

Sdílet článek

TZ Frýdlant: Velkolepý projekt propojení cyklostezek kolem Jizerských hor vzniká v současné době v regionálním sdružení Euroregion Nisa. Dostal název Kolem kolem Jizerek a zapojeno je do něho aktivně 21 měst a obcí České republiky a Polska. Mezi nimi i Frýdlant.

Hlavní ideou celého projektu, který má přilákat do Jizerských hor i přilehlých obcí co nejvíce turistů a cyklistů, je vytvořit ucelenou trasu. „Nemá smysl tvořit další nahodilé stezky z bodu A do bodu B. To, co cyklisté chtějí, je navazující cesta, která zpřístupní místa kulturního a přírodního dědictví v regionu. I proto projekt počítá s tím, že vznikne jakýsi okruh, který bude zaměřen na zpřístupnění těchto míst v podhůří Jizerských hor cyklistům z obou stran hranice,“ vysvětlil manažer projektu z liberecké kanceláře Euroregionu Nisa Ondřej Havlíček. Podle něj vlastně vzniknou okruhy dva, jeden malý a druhý větší, přičemž oba se vzájemně prolínají.

Vizi vidí starosta Frýdlantu jako krok správným směrem. „Přesně takový projekt zatím turisty trochu pozapomenuté Frýdlantsko potřebuje. Zábavu, která u nás v tomto případě cyklisty udrží několik dní. Nabídneme jim cyklostezky pro aktivní trávení volného času, k tomu odpočívadla, informační tabule, mapy. A když budou unavení nebo si budou chtít jízdu na kole zpestřit, mají nespočet variant, kam se vydat. Od pamětihodností, přes přírodní krásy až po kulturní instituce. Nebo si mohou třeba u nás zajet do nově otevřeného pivovaru,“ říká Dan Ramzer.

Projekt Kolem kolem Jizerek počítá s tím, že trasa cyklostezek povede v jižní polokouli na české straně od Hrádku nad Nisou přes Chotyni, Bílý Kostel nad Nisou, Chrastavu, Liberec, Vratislavice nad Nisou, Lučany nad Nisou a Novou Ves nad Nisou. Tam se u pramenů Nisy napojí na už existující úsek Nové Hřebenovky a dostane tak cyklisty do oblasti hraničního přechodu Jizerka – Orle.

Na jižní polokouli pak budou na polské straně navazovat dvě různě velké polokoule severní. „Menší povede mezi Hrádkem nad Nisou a Bogatyniou směrem na Frýdlant, přes celý výběžek a opět se napojí na Polsko přes Jizerku – Orle,“ popisuje manažer projektu. Větší polokoule trasy pak z Bogatynie bude mířit severně podél celého Frýdlantského výběžku a celý ho bude obcházet. Poté se opět napojí na Jizerku – Orle.

Jak dlouhá nakonec trasa jednotlivých okruhů bude, zatím není jasné. Konkrétní napojení na jednotlivé úseky obcí a měst se totiž zatím ještě dolaďují. „Předpokládáme ale, že jasno bude do dvou měsíců. Koncem roku pak máme v úmyslu projekt předložit v první výzvě česko – polského dotačního programu Cíl 3 na období 2013 – 2020. Pokud bude projekt přijat, mělo by se už příští rok začít s jeho realizací. Hotový by pak měl být v roce 2017,“ podotýká Ondřej Havlíček.

Projekt propojených cyklotras počítá z části s vytvořením nových cyklostezek, z části bude ale využívat ty, které už fungují nebo využije komunikací. Tak tomu bude například na Frýdlantsku. „Nemáme ambice investovat další peníze do asfaltu nebo betonu. Využijeme proto silnice, cesty a stezky, které máme. Frýdlantu se tak projekt týká spíše doplněním potřebné infrastruktury. Budováním odpočívadel, turistických informačních materiálů jako jsou mapy, tabule. Hovoří se i o mobilní aplikaci. Důležitý je také příslib jednotného značení po celé délce trasy,“ vysvětluje starosta Frýdlantu.

Na dalších místech ale nové stezky bude třeba stavět. „Tak to bude u nás. Projekt jednoznačně vítáme, protože zatím tady cyklostezky velmi chybí,“ podotkl například při jednání v polské Bogatyni, které proběhlo ve středu 22. dubna, tamní vedoucí odboru externích fondů Marek Wołk-Lewanowicz. Na české straně bude nutné investovat do cyklostezek, nových mostků a infrastruktury například v Jablonci nad Nisou. Řešit se budou muset také problematické úseky, které představuje například ten u liberecké čistírny odpadních vod nebo v Chrastavě u Hamrštejna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky