Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komunitní dům ve Stráži pod Ralskem již nabízí své služby

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 20. 09. 2016 11:38

Sdílet článek

Hejtman Martin Půta dnes spolu s Mons. Janem Baxantem, litoměřickým biskupem, plukovníkem Simonem Michailidisem, vrchním radou Vězeňské služby ČR, starostou města Karlem Jäschkem, Ing. Luďkem Térou a dalšími hosty, otevřeli Komunitní dům sv. Dismase ve Stráži pod Ralskem.

„I tímto krokem se snažíme pomoci propuštěným z výkonu trestu k návratu do normálního života. Není jednoduché se okamžitě na svobodě orientovat a zvolit správný směr,“ říká vrchní rada Michailidis. „Častokrát říkám, že se snažíme házet mořské hvězdice zpátky do moře, i když se to zdá být zbytečná práce, vždycky je pár hvězdic, které tímto můžeme zachránit,“ doplňuje Simon Michailidis.  

Slavnostní pásku společně přestřihli hejtman kraje Martin Půta a biskup Jan Baxant, který rovněž Komunitnímu domu sv. Dismase požehnal.

„Svatý Dismas byl muž, zločinec, ukřižovaný společně s Kristem. Byl si vědom svých činů a byl otevřen nápravě. Proto i tento dům nese jeho jméno, jako symbol možnosti nápravy a naděje pro další kvalitnější život,“ vysvětluje Ing. Téra, kterého biskup Jan Baxant pověřil úkolem vybudovat komunitní dům.

„Jsem rád, že je podobné zařízení otevřené lidem, kteří to potřebují, ve Stráži pod Ralskem k dispozici,“ chválí hejtman Půta a starosta Jäschke doplňuje: „Místní obyvatelé jsou sžití s vězeňským zařízením a zatím jsem nezaznamenal protesty nebo paniku ze zřízení tohoto komunitního domu. Ostatně je vždy lépe nabídnout pomoc tomu, kdo ji hledá a předejít tak možné recidivě.“   

Bydlení v komunitním domě je určeno sociálně znevýhodněným, propuštěným z výkonu trestu. V komunitním domě působí tři pracovníci, kteří velmi úzce spolupracují také se společenstvím vězeňských kaplanů. Celkem je v Domě sv. Dismase k dispozici 14 míst k bydlení, přičemž aktuálně služeb komunitního domu užívají čtyři osoby. Klienti mohou kromě zázemí využít také nabízené služby jako je dluhové, finanční či sociální poradenství, v případě zájmu se mohou naučit zvládat hospodaření s penězi, nebo vyhledat pomoc při řešení problémů s rodinou či partnerem. Podmínkou pro přijetí do komunitního domu ve Stráži pod Ralskem je plnoletost, dodržování komunitních pravidel a absolvování pohovoru. Měsíční nájemné činí bezmála čtyři tisíce korun. Majitelem domu je litoměřická diecéze a provozovatelem je Oblastní charita Česká Kamenice.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky