Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference Regionem za výzkumem přinesla informace o financování inovačních projektů

Šírová Květa

podpora odborného vzdělávání, administrace portálu EDULK.cz

  • 02. 05. 2017 08:52

Sdílet článek

Ve středu 26. dubna 2017 se v prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci uskutečnila konference REGIONEM ZA VÝZKUMEM, kterou ve spolupráci s Libereckým krajem a pod záštitou hejtmana Martina Půty zorganizovala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Cílem akce bylo  nejen ukázat příklady úspěšné kooperace firem, výzkumných institucí a univerzity v regionu, ale také informovat o možnostech finanční podpory aplikovaného výzkumu ze strany Technologické agentury ČR, mezinárodního programu Horizon 2020 a také ze strany Libereckého kraje.

 

„Díky spojení s univerzitami či výzkumnými institucemi dosahují firmy v aplikovaném výzkumu výsledků, které přispívají ke zvýšení kvality výrobků, jejich inovacím i úsporám. Právě proto jsme se rozhodli na toto téma uspořádat konferenci, kde by mimo jiné zazněly příklady dobré praxe v této oblasti“, říká Jan Mašek, ředitel regionální kanceláře CzechInvest pro Liberecký kraj. Součástí programu konference bylo proto i představení Technické univerzity v Liberci, která se soukromým sektorem úspěšně spolupracuje a jejího Centra pro podporu transferu technologií. Dalším velmi zajímavým příspěvkem byla prezentace projektu Crossflow mikrofiltrace výzkumné, inženýrsko-technologické společnosti MemBrain, která svou činnost zaměřuje především na výzkum a inovační aktivity v oblasti membránových procesů a zejména pak na přenos výsledků výzkumu do komerční praxe.  

Dále byly představeny programy Technologické agentury ČR a program Horizon 2020 Technologického centra AV ČR. Tyto programy nabízejí firmám zajímavé možnosti finanční podpory a uplatnění inovací i na mezinárodní úrovni.

Příklady aplikovaného výzkumu z řad firem přinesla společnost TOS Varnsdorf a.s., která úzce spolupracovala s výzkumným ústavem VÚTS, a.s. na oceňovaném produktu souvisle polohovatelná frézovací hlava, kde se VÚTS, a.s. podílel na vývoji příslušenství. V neposlední řadě se představila zajímavá a mezinárodně velice úspěšná firma LASVIT, která taktéž úzce spolupracuje s VÚTS, a.s. Společnost Lasvit s.r.o. je nadnárodní společnost sídlící v Česku, která se věnuje výrobě a instalaci designových svítidel, skleněných architektonických prvků a uměleckých předmětů ze skla, většinou v kusových, exkluzivních provedeních. Program konference uzavřela prezentace RIS3 strategie a projektu Smart akcelerátor Libereckého kraje. „Naším cílem je propojení všech subjektů v oblasti inovací na území Libereckého kraje, vytváření společných projektů a to vše za účelem zvýšení konkurenceschopnosti firem z Libereckého kraje v rámci ČR i v zahraničí. Záměrem je prezentovat Liberecký kraj jako místo, kde se podporují inovativní řešení a nápady a  krajem špičkových a úspěšných firem poskytujích například skvělé pracovní příležitosti“, říká Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje, řízení rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

 

Autor: Mgr. Jitka Mazalová Dvorská

Smart akcelerátor, Oddělení rozvojových koncepcí, Krajský úřad Libereckého kraje

tel.: +420 485 226 494 

e-mail: jitka.mazalova_dvorska@kraj-lbc.cz  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky