Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj představil dva projekty na podporu rodin s dětmi

Šírová Květa

podpora odborného vzdělávání, administrace portálu EDULK.cz

  • 26. 05. 2017 13:54

Sdílet článek

Liberecký kraj představil ve středu 24. května 2017 v rámci úvodní konference dva projekty zaměřené na podporu rodin s dětmi. Projekty „Podpora a rozvoj sociálních služeb pro rodiny a děti v Libereckém kraji“ a „Nastavení systémové podpory rodin s dětmi v Libereckém kraji“ byly podpořeny Evropskou unií a v řádu několika desítek milionů korun jsou financovány z Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa OPZ: „2 – Sociální začleňování a boj s chudobou“. Konferenci zahájily zpěvem děti z Mateřské školy Na Bojišti, kterou provozuje Liberecký kraj pro své zaměstnance.

 

„Projekty by měly napomoci tomu, aby se rodinám s dětmi v Libereckém kraji lépe žilo. Měly by vytvořit zázemí i pro děti a dospívající ze sociálně slabých rodin, pro něž například vzniknou nová nízkoprahová centra,“ přiblížil náměstek hejtmana Pavel Svoboda, jehož rezort sociálních věcí oba projekty realizuje.

 

Projekt „Nastavení systémové podpory rodin s dětmi v Libereckém kraji“ umožní nastartovat koncept rodinné politiky kraje, který se zaměří například na podporu rodin s dětmi v průběhu rodičovské dovolené či při následném slaďování rodinného a pracovního života. Projekt se však také snaží nastavit podmínky systémové spolupráce všech hlavních subjektů péče o rodinu a dítě, ve chvíli kdy je zdravá a funkční rodina ohrožena. A prostřednictvím plánu pro vyhledávání náhradních rodičů by se měla změnit situace pro více jak 100 dětí, které jsou v Libereckém kraji v ústavní péči a umožnit jim vyrůstat v náhradní pěstounské rodině.

 

Projekt „Podpora a rozvoj sociálních služeb v Libereckém kraji“ řeší problém s akutním nedostatkem sociálních služeb, které mají předcházet vážným rodinným problémům či sociálnímu vyloučení. Sociálně aktivizační služby se snaží pomoci rodině v situacích, kdy není schopna sama překonat problémy, které pak mají negativní vliv na prostředí rodiny a vývoj dítěte. Tato služba se velmi efektivně osvědčuje jako prevence „odebírání dětí“. Další službou jsou Nízkoprahové kluby pro děti a mládež, které zdarma nabízejí zajímavý program či klidné a bezpečné místo, kde se děti mohou svěřit se svými problémy a poradit se s odborníky. Tato služba je mimo jiné významnou prevencí užívání alkoholu a drog, násilí či šikany mezi dětmi a dospívající mládeží.

 

Prezentace projektů z konference a více informací o projektech lze nalézt na internetových stránkách odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje http://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/page4542 . Případné dotazy zodpoví vedoucí oddělení sociální práce Mgr. Ivana Vedralová, tel.: 485 226 349, e-mail: ivana.vedralova@kraj-lbc.cz .

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky