Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kurz naučí kuchaře ze školních jídelen vařit atraktivně

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 01. 07. 2015 11:58
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná. Liberecký kraj to chce změnit! Proto přichystal pro kuchaře a vedoucí školních jídelen speciální kurz vaření.  

Na konci prázdnin uspořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem inspirovat se a naučit se vařit kompletní menu pro děti trochu jinak a zajímavěji. Přihlásit se mohou už nyní,“ zve Alena Losová, radní Libereckého kraje pověřená vedením resortu školství.

Kurz, který se uskuteční 20. srpna 2015 v Liberci, má být především inspirací. „Účastníci kurzu budou společně se zkušeným šéfkuchařem připravovat polévku, dva hlavní chody a dezert. Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ objasnila Eva Martinková z odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje. Na kurzu se naučí zájemci vybírat kvalitní a vhodné suroviny, zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky. Vše atraktivně a navíc v rámci norem, které pro školní stravování platí.

„Kurz povedou kuchaři, kteří mají zkušenosti s přípravou pokrmů pro děti a znají problematiku školního stravování. Na místě budou moci účastníci pohovořit také s nutričním terapeutem a dozvědí se od něj různá doporučení o pestrosti stravy pro dětského strávníka. Navíc si všichni zúčastnění odnesou z kurzu i sešit receptů,“ popsala Eva Martinková.

Zájemci, tedy vedoucí či vrchní kuchaři školních jídelen v Libereckém kraji, se mohou hlásit již nyní prostřednictvím webových stránek www.edulk.cz Nejprve se musí zaregistrovat a poté přes kalendář, kde najdou Praktický kurz vaření pod datem 20. srpna 2015, vyplnit přihlašovací formulář. Kurz je pro účastníky zdarma.    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky