Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký jarmark a Krajské slavnosti 2015 nabídly pestrý program dětem i dospělým

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 16. 06. 2015 08:00

Sdílet článek

Tisíce návštěvníků si o víkendu našly cestu na Krajské slavnosti a Liberecký jarmark 2015. Zaplnily centrum Liberce a prostor u Severočeského muzea a Oblastní galerie Lázně na Masarykově ulici, kde pro ně Liberecký kraj a statutární město Liberec nachystaly pestrý program. Vystoupení kroužků a spolků, koncerty populárních skupin, širokou paletu stánků s regionálními produkty či rukodělnými výrobky, spoustu kreativních dílniček i prezentaci možností turistického vyžití v Libereckém kraji.

Příjezd Kateřiny z Redernu odstartoval nabitý program. Spolu se zástupci města, náměstky primátora Ivanem Langrem, Tomášem Kyselou a Karolínou Hrbkovou, přivítala vévodkyni také radní Libereckého kraje Alena Losová a spolu s doprovodem a v dobovém oblečení se společně vydali na obhlídku tržiště Libereckého jarmarku pořádaného statutárním městem Liberec. Mezitím na pódiu u regionální tržnice začala, pod režijní taktovkou Libereckého kraje, vystoupení místních skupin. Diváci viděli v akci malé mažoretky z DDM Větrník, tanečky skupiny Takt a školičky A-Styl, seniorské hudební vystoupení souboru Matylda a Tylda i magickou show kouzelníka.

Je příjemné ochutnat na jednom místě něco dobrého od regionálních výrobců a přitom vidět vystoupení dětí i dospělých z kroužků fungujících v Libereckém kraji. Myslím, že v programu si vybral každý,“ řekla radní Alena Losová.

Regionální tržnice Libereckého kraje nabídla zájemcům skutečně průřez místní produkcí, na výběr byla piva z několika lokálních pivovarů, sýry, mošty, uzeniny, oleje a další laskominy. Dámy se mohly ozdobit šperky či klobouky, zájemci si zkusili výrobu ručního papíru nebo si koupili ručně vyráběná mýdla.

Nabito bylo i u atrakcí Libereckého jarmarku před historickou radnicí, zejména na dřevěném kolotoči, pěknou podívanou přichystali lidem doboví tanečníci skupiny Trn v oku, šermíři Manus Regis, kejklíř Lukáš nebo Sváťovo divadlo, atmosféru podtrhla dobová hudba v podání muzikantů Canora.

Rukodělné výrobky našli návštěvníci také u Oblastní galerie Lázně, kde se celý den odehrával program Krajských slavností zaměřený zejména na rodiny s dětmi. Naivní divadlo Liberec hosty potěšilo pohádkovým představením, divadelní výstupy mělo i soubor Jeleni za oponou a hudební část programu obstaraly Berušky. Diváky bavil i kouzelník, oslnila břišní tanečnice a zábavu rozproudily i mažoretky. Největší zájem byl o kreativní tvorbu, děti kreslily na hrnky, tvořily figurky lepením novin nebo malovaly. Připraveny pro ně byly také soutěže a v neposlední řadě mohli u galerie lidé obdivovat i sklářskou pec, u které předváděli kouzla se sklem žáci ze sklářské školy v Novém Boru. V blízkém Severočeském muzeu lákala návštěvníky zejména otevřená historická věž a také možnost vyrazit si pod dohledem Cyrila a Metoděje vlastní minci. Třešinkou na pomyslném dortu byla i jízda historickou tramvají, která vozila cestující mezi centrem Liberce a galerií.

Mimořádný zájem měli návštěvníci Krajských slavností také o prezentaci turistických atrakcí, destinací i aktivit v Libereckém kraji. Po mapách, informačních brožurách i konkrétních tipech byla ohromná poptávka. Mnoho Liberečanů i přespolních také využilo nabídky projít zajímavé části města s průvodci pod taktovou libereckého íčka.

Odpolední a podvečerní vystoupení sice svlažila průtrž mračen, diváci se přesto dočkali parádních hudebních vystoupení. Mezi radnicí a divadlem rozpohybovali návštěvníky slavností The Scoffers, Tres Udos a na chvilku i Big´O´Band, jehož vystoupení předčasně utnul déšť. Diváky ale nevyhnal, naopak. Na vystoupení rappera Lipa a Yanny se už zase u pódia tísnily desítky fanoušků a ještě víc jich pak přišlo na vrcholné hudební vystoupení dne, známý Yo Yo Band.

Společný program vyvrcholil po setmění, módní přehlídkou mapující oblečení lidí od pravěku až po současnost před radnicí a ohňostrojem, který byl zakomponovaný speciálně do budovy radnice. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky