Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký jarmark a Krajské slavnosti lákají na bohatý program s novinkami

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 05. 06. 2015 14:52

Sdílet článek

Atraktivní celodenní program čeká Liberečany a turisty v sobotu 13. června. Tradiční Liberecký jarmark se totiž uskuteční společně s Krajskými slavnostmi. Malí i velcí návštěvníci si tak užijí ještě více zábavy. Vstup je zdarma!

Kulturní a zábavní program bude připraven hned v několika zónách. Náměstí Dr. Edvarda Beneše ožije tradičním historickým tržištěm, sousední prostor mezi libereckou radnicí a Divadlem F. X. Šaldy obsadí regionální stánkaři a hudebníci, přilehlé okolí Nákupního centra Plaza zaplní prezentace turistických destinací a sportovních aktivit. Další akce budou probíhat u Severočeského muzea a v Oblastní galerii Lázně, kde se návštěvníci mohou těšit na tvůrčí dílny, módní přehlídku i loutkové divadlo. A aby toho nebylo málo, zájemce povozí po Liberci historická tramvaj. Obě akce pořádají společně statutární město Liberec a Liberecký kraj.

Program akce bude velkolepý a má co návštěvníkům nabídnout. Rád bych je pozval k ochutnání regionálních potravin do prostor mezi radnicí a divadlem, ale i mimo centrum města, k Severočeskému muzeu a Oblastní galerii Lázně, kde pro ně budou po celý den připravena různá vystoupení. Velkou zajímavostí bude i sklářská pec, u které uvidí skláře při práci a sami si budou moci jejich řemeslo vyzkoušet. Všechny srdečně zvu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jarmark začne v 9.00 hodin otevřením tržiště. V 9.45 pak představitelé města po vzoru tradice slavnostně přivítají Kateřinu z Redernu a její družinu. Až do 21.45 hodin, kdy program jarmarku uzavře dobová módní přehlídka a působivý ohňostroj, si návštěvníci užijí sérii vystoupení kejklířů, šermířů, hudebníků a tanečníků. K vidění budou i sokolnické ukázky a divadélko pro děti. U trhovců pak bude k mání tradiční keramické a proutěné zboží, batikované šátky, šperky, dřevěné loutky a meče, anebo staročeské koření a další zajímavosti. Chuťové buňky potěší domácí koláčky, bramborové placky, klobásky nebo třeba medovina a pivo lokálních pivovarů.

Na pódiu v prostoru mezi libereckou radnicí a Divadlem F. X. Šaldy se kromě tanečních skupin, mažoretek či magického vystoupení vystřídají Matylda a Tylda, Křížaly, The Scoffers, Tres Udos, Big´o´Band, Lipo a Yanna a jako hlavní host YoYo Band. Oblastní galerie Lázně a Severočeské muzeum v Liberci budou v den konání slavností přístupné veřejnosti v době od 9.00 do 18.00 hodin, a to zcela zdarma. V Galerii Lázně najdou návštěvníci kreativní park, kde se odehrají hudební, taneční i divadelní vystoupení. Venku pak bude k vidění autentická sklářská pec, u níž budou lidé moci sledovat skláře v akci. Severočeské muzeum nabídne vyhlídku z historické věže a interaktivní pouť.

Podle náměstka primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivana Langra se návštěvníci mohou těšit na skutečně atraktivní podívanou. „Těší mě, že jsme se s Libereckým krajem dokázali dohodnout a společně připravili pro Liberečany a návštěvníky města tak velkou dvojakci. Z bohaté nabídky historického i současného programu, které se velmi dobře doplňují, si může vybrat skutečně každý. Kromě působivých jarmarečních atrakcí v čele s historickým  průvodem Kateřiny z Redernu a její družiny, bych chtěl zájemce pozvat i na civilnější doprovodný program v podobě komentovaných turistických prohlídek po Novém Městě. Ty jsou letošní novinkou z dílny našeho infocentra,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Městské informační centrum bude v sobotu 13. června otevřeno v době od 9.00 do 17.00 hodin a komentované prohlídky nabídne ve dvou termínech, první od 11.00 a druhou od 14.00 hodin. Vycházet se bude přímo z infocentra a okruh potrvá zhruba 90 minut. Cena za účast je 50 Kč pro dospělé, 25 Kč pro studenty, děti a seniory a 100 Kč pro rodinu. Rezervace míst je nutná předem, a to do pátku 12. června v Městském informačním centru Liberec.

A ještě jedna zajímavost na závěr: Na Libereckém jarmarku se budou pohybovat také promotéři projektu Timegarden, kteří budou návštěvníky vyzývat k soutěžení o zajímavé publikace s libereckou tematikou. Soutěžit může každý, kdo má ve svém archivu zajímavou fotografii z minulých ročníků Libereckého jarmarku a nahraje ji na web www.timegarden.com, který sleduje a mapuje příběhy osob, staveb či událostí. Sami návštěvníci Libereckého jarmarku se tak mohou podílet na jeho příběhu v obrazech.

DOPRAVNÍ OMEZENÍ:

V souvislosti s konáním Libereckého jarmarku a Krajských slavností bude od pátku 12. června od 18.00 hodin do neděle 14. června do 04.00 hodin pro dopravu zcela uzavřen prostor mezi radnicí, Divadlem F. X. Šaldy a budovou České pošty (až po křižovatku se Sokolskou ulicí a ulicí 5. května po Šaldovo náměstí). Ve stejném termínu bude zakázán i vjezd na náměstí Dr. Edvarda Beneše (včetně ulice 5. května). Omezení dopravy před a za radnicí bude kompenzováno náhradním obousměrným provozem v ulici Pražská. Po dobu konání obou akcí bude uzavřeno parkoviště pod Základní uměleckou školou ve Frýdlantské ulici a zadní parkoviště na Vavřincově vrchu. Obě budou sloužit jako technická zázemí pro prodejce a účinkující.

 

Děkujeme za pochopení a těšíme se na setkání!

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky