Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj jako jeden z mála zažádal o 327 miliónů Kč na opravy svých silnic

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 03. 2015 17:03
  • Doprava
  • Magazín

Sdílet článek

Ministerstvo dopravy rozhodlo o finanční pomoci krajům na opravy silnic II. a III. tříd. Celkem bylo ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) uvolněno 4,4 mld. Kč.

Do prvního březnového týdne však požádaly o peníze pouze dva kraje – Liberecký a Středočeský. „Vzhledem k tomu, že jsme s veřejnými zakázkami na výběr zhotovitelů začali již v prosinci loňského roku, požádali jsme hned po uveřejnění výzvy, jelikož již v polovině března chceme zahájit první akce“ komentoval čerstvou informaci Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy KÚLK.

 

Přitom Liberecký kraj měl z celkové částky limitováno na stavby silnic ve vlastnictví kraje „pouhých“ 187 440 000 Kč. „Předpokládáme, že případně nevyčerpané peníze poputují k nám,“ dodal s tím, že podle kapacity stavebních firem bude kraj připraven čerpat cca až o 70 miliónů Kč více na další projekty.

 

Kraje sice už na Ministerstvo dopravy poslaly seznamy silnic, které by chtěly do programu zahrnout, konečnou oficiální žádost o poskytnutí dotace od SFDI podaly jen tyto dva kraje.

 

„Z krajského rozpočtu je určeno na spolufinancování těchto staveb v letošním roce 33 miliónů korun,“ připomněl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Je také nutné zmínit, že Liberecký kraj v současné době administruje veřejné zakázky z dotačního programu SFDI ve výši cca 240 miliónů Kč a další akce je připraven zahájit po zvýšení dotačních prostředků.

 

Krajský radní také zdůraznil, že jeho resort již plánuje a připravuje akce na rok 2016, ve kterém bude opět žádat SFDI o dotační prostředky.

„Navíc v dubnu letošního roku by měly být zahájeny projekční práce na obnovu vybraných velkoplošných oprav vozovek silnic III. třídy v kraji, v délce 56 km a předpokládaném finančním objemu cca 211 miliónů korun,“ doplnil Vladimír Mastník.

(Seznam staveb viz tabulka v příloze)

(Seznam velkoplošných oprav plánovaných na rok 2016)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky