Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpořil Dětskou univerzitu. Díky tomu může pokračovat dál

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 24. 06. 2015 16:51
  • Školství

Sdílet článek

Dětská univerzita v Liberci bude pokračovat i v příštím školním roce. Zastupitelé Libereckého kraje na její další fungování schválili v úterý 23. června půl milionu korun. Peníze pomohou Technické univerzitě Liberec (TUL), která Dětskou univerzitu pořádá, překlenout těžké období a otevřít v září již šestý ročník. Dosud univerzitu pro děti financovali z různých projektů, které však skončily a momentálně se do takto zaměřených projektových výzev nelze hlásit.

„Reálně hrozilo ukončení fungování Dětské univerzity v Liberci. Rozhodli jsme se proto tento ojedinělý projekt podpořit a jsem ráda, že s tím souhlasili i krajští zastupitelé. Univerzita je zaměřena na podporu technických a přírodovědných oborů a jezdí sem děti z celé republiky, byla by škoda, kdyby zanikla,“ konstatovala Alena Losová, radní pro školství Libereckého kraje.

Díky půlmilionové injekci od kraje budou moci od září opět kurzy pokračovat, i když jich bude o něco méně, než dosud. Škola počítá s deseti kurzy zhruba po deseti posluchačích. Letos přitom Dětskou univerzitu, ve více než padesáti oborech, ukončilo přes 400 dětí ve věku od 6 do 18 let. Za pět ročníků celkem absolvovalo přes dva tisíce mladých lidí.

V rámci univerzity měli školáci možnost po celý akademický rok pracovat v laboratořích, kde se pod odborným vedením podle zvolených oborů seznamovali prostřednictvím pokusů s fyzikou či chemií, navrhovali strojní součástky nebo elektronické obvody, učili se programovat apod. „Cílem projektu bylo nejen dávat šanci technicky nadaným dětem a mládeži, ale také šířit myšlenku Dětské univerzity i mimo půdu TUL. Do výuky  jsme proto zapojili naše studenty a absolventy, aby se naučili s dětmi pracovat. Výstupem projektu je mimo jiné téměř 100 lektorů, kteří zvládnou výuku volnočasových aktivit pro děti prakticky kdekoliv. Hradili jsme přípravu výukových materiálů a pomůcek, metodické materiály, dělali jsme kurzy pro učitele na základních a středních školách,“ řekl vedoucí projektu Miloš Hernych. 

Dětská univerzita má za sebou pět ročníků, vznikla a rozvíjela se v rámci projektů podporovaných Evropskou unií. Prvním byl projekt Starttech - Začni s technikou!, následoval projekt Otevřená univerzita a konečně dvouletý projekt Edutech. Nyní její pokračování umožní schválená dotace z kraje, vedení TUL počítá s podporou Dětské univerzity částečně i ze svých zdrojů a hledat chce rovněž nové možnosti financování v rámci různých grantů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky