Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podporuje záchranu archeologického dědictví

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 24. 06. 2015 11:46

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje odsouhlasilo vyhlášení programu Archeologie, který podporuje archeologické výzkumy v kraji, jež nejsou dle zákona o státní památkové péče hrazeny stavebníkem. Žádosti o finanční prostředky z tohoto programu bude možné podávat od 27. července 2015.

O dotaci mohou požádat především muzea, která mají k této činnosti na území Libereckého kraje pověření Archeologickým ústavem Akademie věd ČR. Týká se to většinou finančně náročných akcí využívajících především nedestruktivní metody výzkumu nebo restaurování hodnotných souborů archeologických nálezů. Konečná lhůta pro podání žádosti je stanovena do 30. 6. 2016, resp. do vyčerpání částky určené na tento program, která je stanovena ve výši 400.000 Kč.

„Záchrana a znalost archeologického dědictví našeho kraje je jedním z okruhů, který Liberecký kraj podporuje v oblasti kultury a památkové péče v rámci Dotačního fondu Libereckého kraje,“ říká Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana.

Pro příklad uvádíme 3 projekty, které byly v poslední době prostřednictvím programu podpořeny v celkové výši 330.092 Kč:

1.         Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě – projekt Restaurátorské ošetření a zpracování movitých archeologických nálezů ze záchranného archeologického výzkumu, dotace 115.528 Kč

2.         Muzeum Českého ráje v Turnově – projekt Záchranný archeologický výzkum v Přepeřích u Turnova, dotace 61.600 Kč

3.         Muzeum Českého ráje v Turnově – projekt Záchranný archeologický výzkum ve Sklenařicích, dotace 152.964 Kč

Podrobné informace o vyhlášeném programu najdou zájemci od 24. června na elektronické úřední desce krajského úřadu a na webových stránkách odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky