Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj přispěje na obědy pro děti téměř dvěma sty tisíci

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 10. 07. 2015 12:39
  • Školství

Sdílet článek

Přes dva tisíce dětí ve více než 450 školách podpořila v uplynulém školním roce 2014/2015 obecně prospěšná společnost WOMEN FOR WOMEN v rámci projektu Obědy pro děti. Byli mezi nimi i žáci z osmi škol Libereckého kraje. Organizace zaplatila stravování více než sto padesáti z nich. První rok spolupráce Liberecký kraj zejména pomáhal aktivně vyhledávat děti bez obědů a školám s procesem získání prostředků od WOMEN FOR WOMEN. Pro nadcházející školní rok 2015/2016 zastupitelé Libereckého kraje odsouhlasili finanční dar ve výši 190.000 Kč na fond projektu Obědy pro děti, které půjdou na zaplacení jídla dětem.

Musím ocenit přístup kolegů zastupitelů a poděkovat jim za schválení peněžního daru na tak prospěšnou věc, jako jsou obědy pro děti. Rozhodně jde o dobře vynaložené peníze, které pomohou konkrétním dětem a rodinám v tísni,“ zdůraznila radní pro školství Alena Losová a upřesnila: Jde především o rodiče, které postihla například ztráta zaměstnání, samoživitelky a samoživitele, rodiče po rozvodu, ovdovělé a další.“

Právě tým z odboru školství krajského úřadu je s  o.p.s. WOMEN FOR WOMEN v úzkém kontaktu a zprostředkovává vazby mezi školami a organizací, zároveň také radí ředitelům škol, jak postupovat. Za rok spolupráce přispěla společnost na obědy pro děti ve školách v  Libereckém kraji částkou přes 450.000 korun.

„Ke konci školního roku 2014/2015 bylo v rámci projektu vyplaceno dohromady 5.238.901 korun na obědy 2094 dětí ze 459 škol. Nyní máme na nový školní rok v žádostech již 400 dětí. Předpokládáme, že už v září budeme mít v projektu minimálně 2000 dětí, vycházíme ze zkušeností z minulého roku,“ uvedla Jana Skopová, manažerka projektu o.p.s. WOMEN FOR WOMEN.

Z dotazníkového šetření, které Liberecký kraj uskutečnil mezi řediteli škol, vyplynulo, že
o problému, kdy nemohou rodiče z jakýchkoli důvodů zaplatit svým potomkům školní oběd, slyšelo 84 % ředitelů. Necelá polovina z nich se pak setkala s touto skutečností přímo ve své škole.

Děti jsou pak vyloučené ze stravování a ocitají se v izolaci. Přichází o společné chvíle se spolužáky, často se obávají posměchu okolí a strachují se, aby se děti nedozvěděly, že rodiče nemají na zaplacení stravy. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky