Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se chce ještě víc zapojit do pomoci dětem bez obědů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 15. 05. 2015 10:31
  • Školství

Sdílet článek

Už rok Liberecký kraj společně s obecně prospěšnou společností  WOMEN FOR WOMEN aktivně vyhledává děti, které nechodí na obědy ve školních jídelnách a jejich situaci pomáhá řešit. Jde o školáky, kterým rodiče nemohou z různých důvodů obědy zaplatit. Liberecký kraj proto v rámci projektu Obědy pro děti chce s obecně prospěšnou společností WOMEN FOR WOMEN aktivitu v této oblasti ještě zesílit. 

WOMEN FOR WOMEN  dosud v rámci projektu Obědy pro děti přispěla na obědy dětí v Libereckém kraji částkou přesahující 457 tisíc korun. Chceme projekt Obědy pro děti také finančně podpořit, a to ve školním roce 2015/2016,“ uvedla Alena Losová, radní pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Libereckého kraje. Za rok spolupráce už zaplatila WOMEN FOR WOMEN obědy pro více než 150 dětí z dvaceti osmi základních škol.

Liberecký kraj nyní provedl průzkum na téma stravování dětí mezi řediteli mateřských, základních i středních škol, přičemž oslovil i soukromé zřizovatele. Cílem průzkumu bylo zjistit, zda se ředitelé o problematiku stravování dětí ve školách aktivně zajímají a zda se snaží situaci aktivně řešit.

Do dotazníkového šetření se zapojilo 63% oslovených škol a o problému, že rodiče nemohou z finančních důvodů platit svým dětem obědy, slyšelo v průměru 84% oslovených ředitelů škol. Necelá polovina z nich se s takovým případem setkala přímo ve své škole,“ přiblížila část výsledků ankety Eva Martinková, metodička předškolního vzdělávání a školního stravování Krajského úřadu Libereckého kraje.

Z průzkumu vyplynulo mimo jiné i to, že pokud rodiče dětem obědy nezaplatí nebo dluží, nejčastěji volí vedení školy cestu, že dětem školní stravování neposkytnou.  V případě mateřských škol bylo dokonce v sedmi procentech případů kvůli opakovanému neuhrazení úplaty za služby, tedy za obědy, dítěti předškolní vzdělávání ukončeno.  „Vyloučení dětí ze stravování je podle našeho mínění cesta špatným směrem. Dítě je tak svým způsobem vyčleňováno z kolektivu, i proto věnujeme této problematice zvýšenou pozornost,“ upozorňuje Alena Losová. Liberecký kraj proto zahájil osvětu mezi řediteli škol, aby zamezil právě zmíněnému vylučování dětí ze stravování. Už nyní se mohou ředitelé obracet s žádostí o pomoc na Liberecký kraj nebo přímo požádat obecně prospěšnou společnost WOMEN FOR WOMEN. Informace k projektu Obědy pro děti naleznete na www.obedyprodeti.cz.

Organizace si spolupráci se školami i krajem chválí. „Zapojené školy se snaží dětem pomoci, přistupují k řešení zodpovědně a ochotně. Díky nim se o potřebných dětech dozvíme. Spolupráce s kraji, se kterými máme již navázané kontakty, je také dobrá. Dnes máme spolupráci navázanou s Libereckým krajem, Olomouckým krajem a Jihočeským krajem,“ informovala Ivana Tykač, ředitelka společnosti WOMEN FOR WOMEN, o.p.s..

Mezi nejčastějšími problémy, s nimiž se v projektu Obědy pro děti setkávají, je obava škol z administrace žádostí nebo neochota rodičů podepsat souhlas s poskytnutím příspěvku pro dítě. „Ředitelé škol si na počátku myslí, že se jedná o něco složitého, ale není tomu tak. Rádi školám s formulací žádosti pomůžeme a pro příští školní rok připravujeme i nové vzory. Školy si nakonec jednoduchost a rychlost zapojení do projektu pochvalují,“ dodala ředitelka obecně prospěšné společnosti.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky