Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé vzpomínali na bleskovou povodeň v roce 2010

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 10. 08. 2015 16:51

Sdílet článek

 

Hned na dvou místech si v uplynulých dnech lidé připomněli bleskovou povodeň, která zasáhla Liberecký kraj v roce 2010. Nejprve se záchranáři, zástupci dotčených obcí a měst, Libereckého kraje i veřejnosti či pomáhajících organizací z ostatních míst Česka, Německa i Polska sešli v pátek 7. srpna na povodňové mši v Hejnicích, následně pak v sobotu 8. srpna v Heřmanicích.

Povodňové mši v Bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích předcházelo na Ferdinandově slavnostní svěcení zvoničky, kterou jako vzpomínku na tragické události nechaly vystavět Lesy ČR. Do její špičky nechaly zavěsit zvon nalezený při popovodňovém úklidu v korytě Černého Štolpichu. Při samotné mši, jíž celebrovali společně farář Pavel Andrš, který spravuje farnost v Hejnicích, Raspenavě, Mníšku u Liberce a Bílém Potoce a farář Chrastavska a Hrádecka Radek Vašinek a diákon Michal Olekšák z Dlouhých Mostů. Všichni vzpomínali nejen na zkázu, ale především na pět obětí srpnových záplav.

Vzpomínalo se také o den později v Heřmanicích, obci, kterou srpnové povodně v roce 2010 doslova zdevastovaly, škody na obecním majetku třeba v této obci byly vyčísleny na 80.000.000 Kč, a ona se po pěti letech dokázala zvednout z bahna. Za obětavou pomoc byly při té příležitosti předány hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a současnými i bývalými starosty vodou dotčených obcí pamětní stuhy hasičům, policistům i dalších záchranným složkám či pomáhajícím organizacím, jako symbolické poděkování za jejich mimořádné nasazení.   

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky