Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé z neziskovek tvořili krajskou vizi komunity

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 02. 2015 16:40
  • Rozvoj

Sdílet článek

Členové nejrůznějších neziskových organizací Libereckého kraje se 28. 1. sešli na Krajském úřadu v Liberci, aby absolvovali tříhodinové jednání vedené metodou zvanou „tvorba vize komunity“.

Pozvání členky rady Ivany Hujerové přijaly více než 4 desítky osobností z oblasti veřejně prospěných aktivit. „Jsem přesvědčená, že musíme všech vašich i našich zkušeností, znalostí, schopností a dovedností využít systematičtěji a to v co nejkratší době. Proto jsme se rozhodli pro strukturovanou řízenou diskusi v pěti pracovních jednotkách, kdy každá bude mít k řešení jednu konkrétní oblast,“ vysvětlila přítomným smysl setkání členka rady Ivana Hujerová. Záměrem podle ní bylo, aby zástupci neziskového sektoru sami vlastními silami popsali současný stav neziskového sektoru, rovněž také jeho žádoucí stav a žádoucí způsob fungování NNO v Libereckém kraji. 

 „A to se myslím skutečně podařilo. Neziskovky mezi sebou diskutovaly o tématech, která se jeví jako klíčová. Nejpočetnější a velmi rušnou skupinou byla ta, která se věnovala financím, což je pro většinu neziskových organizací stěžejní záležitost. Dále se otevřela témata, jako je prestiž a postavení neziskovek ve společnosti, vzájemná spolupráce a komunikace či principy dobrovolnické práce,“ uvedla radní, která má s touto metodou své osobní zkušenosti z obce Smržovka, kde žije.

Setkání se zúčastnili mimo jiné také  jednatel Agentury regionálního rozvoje Liberec Martin Dušek,  bývalá náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová, Jitka Doubnerová z MAS Frýdlantsko a další, kteří se neziskovému sektoru dlouhodobě věnují.

„Neziskový sektor je velmi rozmanitý, ujasnit si potřeby, které sdílí většina organizací, není jednoduché. Dnešní setkání mne potěšilo svou atmosférou a otevřeností obou stran k hledání a nastavení vzájemné spolupráce a komunikace. Těším se na závěrečné výstupy,“ komentovala setkání další z účastnic Lenka Ackermannová, koordinátorka Sítě mateřských center pro Liberecký kraj.

V Libereckém kraji totiž začíná fungovat pětadvacetičlenná pracovní skupina pro neziskový sektor (veřejně prospěšné aktivity). Cílem seskupení je stát se diskusní platformou a napomáhat komunikaci a smysluplné spolupráci mezi Libereckým krajem a neziskovým sektorem. Právě výstupy z tvorby vize komunity měly pomoci nasměřovat pracovní skupinu potřebným směrem.

„Jsem moc ráda, že dnešní setkání pomohlo vydefinovat témata pro tuto vznikající pracovní skupinu. Chtěla bych vám všem upřímně poděkovat za vstřícnost a ochotu ke spolupráci, která tímto nekončí, ale pokračuje,“ rozloučila se s přítomnými radní Ivana Hujerová.

Záznam ze setkání obdrží všechny organizace v elektronické podobě včetně přiblížení dalšího postupu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky