Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Litevská novinářská fotografie oslnila návštěvníky krajské knihovny

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 03. 2014 16:24

Sdílet článek

Samé komplimenty a chvála účastníků vernisáže výstavy Litevská novinářská fotografie zněly na adresu  litevského velvyslance J.E. Aurimase Taurantase a  honorární konzula v Liberci  Sauliuse Bazevičiuse, kteří se zasloužili o v Liberci dloiuho neviděnou fotografickou výstavu.

V Krajské vědecké knihovně v Liberci  se totiž představuje výstava sestavena z fotografií vybraných v každoroční soutěži o nejlepší litevskou novinářskou fotografii.

Vernisáže, kterou zahájila ředitelka KVK Blanka Konvalinková,  se zúčastnili kromě mnoha jiných místopředeseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, za Liberecký kraj  náměstkyně hejtmana   Hana Maierová a  za město Liberec náměstci primátorky . Jiří Šolc a Jiří Rutkovský.

Tato soutěž se v Litvě koná již od roku 2000. Podle slov jejího organizátora Jonase Staselise, prezidenta Klubu litevských fotožurnalistů, se tato soutěž stala tradiční a významnou pro rozvoj litevské novinářské fotografie.

„Přibližuje lidem vizuální umění a doslova vyzývá všechny, aby si vyzkoušeli své tvůrčí síly,“ říká Staselis.

„Nedávno jsem navštívila pobaltské země  a nyní prostřednictvím fotografíí jako bych se tam vrátila,“ zavzpomínala v úvodním slově Hana Maierová.

Do soutěže, jejíž vítězné fotografie lze nyní shlédnout, zaslalo své fotografie 143 autorů. Komise obdržela přes pět tisíc prací. V rámci výstavy jsou fotografie rozdělené podle kategorií, na základě kterých autoři zaslali své fotografie do soutěže, a to Události, Život, Portrét, Diplomacie, Kultura, Zábava, Sport, Armáda, Příroda a její ochrana, Glamour a Reportáž. Organizátoři soutěže nedávno iniciovali vznik nové kategorie s názvem Evropský rok, nesoucím podtitul Rok aktivního života seniorů a solidarity mezi generacemi.

Soutěž Litevská novinářská fotografie je pořádána neziskovou organizací Klub litevských fotožurnalistů, sdružující přes padesát litevských profesionálních fotožurnalistů. Dále je soutěž otevřená všem fotografům, kteří pracují v litevském tisku či s ním dlouhodobě externě spolupracují.

Litevské velvyslanectví v České republice přivezlo ve spolupráci s Klubem litevských fotožurnalistů tuto výstavu, jež putovala po litevských městech a obcích, do České republiky a po úspěšné výstavě v Brně se stává další zastávkou město Liberec.

„Věříme, že okamžiky zachycené na vystavených fotografiích přispějí k hlubší obeznámenosti obyvatel Česka s Litvou, jednou z pobaltských zemí, jež v minulém roce předsedala Evropskému parlamentu,“ zve k návštěvě  honorární konzul  Saulius Bazevičius.

Výstava potrvá do 29. března.

Honorární konzulát Litevské republiky sídlí od 5. listopadu v Nitranské ulici v Liberci a jeho působnost je velmi široká. Zahrnuje Liberecký, Ústecký, Královehradecký a Pardubický kraj. V případě potřeby ale může zasáhnout i na další oblasti. Hlavním úkolem honorárního konzula je především zintenzivnit mezistátní spolupráci a vzájemné aktivity v regionu, který je z pohledu Litevců zajímavý z hlediska cestovního ruchu, kultury i byznysu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky