Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lomnice dostala od kraje 100 tisíc, za výhru v krajském kole soutěže Historické město roku 2014

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 15. 06. 2015 14:15

Sdílet článek

Historickým městem roku 2014 se stala v Lomnice nad Popelkou, jejíž zástupce převzal v pátek 12. června, v rámci slavnostního večera v libereckém Divadle F. X. Šaldy, ocenění a šek na 100 tisíc korun jako cenu pro vítěze. Předali mu jej hejtman Libereckého kraje Martin Půta a statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová, za 2. a 3. místo v soutěži ocenili také zástupce Frýdlantu a Nového Boru. Slavnostní událost se konala mimo jiné u příležitosti 15. výročí vzniku krajů.

Liberecký kraj je jedním z mála krajů, který oceňuje vítěze krajského kola soutěže i finanční odměnou a pořádá slavnostní vyhlášení. „Myslím, že předávání ceny za krajské výsledky je pro města motivační, a proto se jich v porovnání s ostatními kraji také do soutěže hlásí mnohem více. Šest účastníků z možných patnácti je velmi pěkná účast,“ míní Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pověřená řízením resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu a doplňuje: „Navíc finanční odměnu většinou města opět využijí na památkovou péči.“

Vítězná Lomnice nad Popelkou se do Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) aktivně dlouhodobě zapojuje. V poslední době se ve městě proto podařilo výrazně vylepšit vzhled městské památkové zóny. „Lze jmenovat například obnovu zámku, rozsáhlé opravy radnice a muzea, péče o městský hřbitov. Vloni jsme se soustředili na obnovu Bártovy vily, jednu z dalších architektonicky hodnotných budov z období secese, která byla postavena v roce 1913. Hotova je střecha i obvodový plášť a vila je jako nová,“ popsal starosta Josef Šimek u příležitosti vyhlášení výsledků krajského kola soutěže. Lomnice prochází výraznější obnovou již přes osm let a úspěšně, což dokazuje i její první vítězství v soutěži v roce 2011.

Do krajského kola se v roce 2014 přihlásilo šest měst.  Na 2. místě skončil loňský vítěz, Frýdlant a na bronz dosáhl nováček soutěže Nový Bor, dále bodovala města Česká Lípa, Turnov a Hrádek nad Nisou.

Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska soutěž vyhlašuje již od roku 1994. Vítězové krajských kol, v tomto případě Lomnice nad Popelkou, obdrží od ministerstva kultury 100 000 Kč a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže dostal právo užívat příslušný rok titul „Historické město roku“ a jako hlavní cenu 1 milión Kč. Historickým městem roku 2014 se stal Cheb.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky