Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí návrháři z liberecké textilní školy jsou absolutními vítězi česko-slovenské soutěže

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 10. 2015 15:11
  • Školství

Sdílet článek

Velkého úspěchu dosáhli žáci Střední průmyslové školy textilní v Liberci, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj. Se svou módní kolekcí s názvem V zajetí tisku se stali absolutním vítězem v česko-slovenské soutěži Módny návrhár 2015 v Ružomberoku. Modely vytvořili v rámci projektu podporující technické vzdělávání TechUp.

„Úspěch naší textilní průmyslové školy je její skvělou reprezentací a doufám, že pomůže přilákat i nové zájemce do textilních oborů na zdejší škole. Týmu budoucích návrhářů za jejich úspěch moc gratuluji,“ uvedla Alena Losová, radní pro školství Libereckého kraje.

Kolekci nazvanou V zajetí tisku vytvořilo pod vedením Jany Kočí šest žákyň prvního ročníku a jedna žákyně třetího ročníku. Autorkami jsou Zuzana Doudová, Tereza Fejtová, Diana Huledza, Lucie Křelinová, Iva Macháčková Natálie Lukačovičová a Kristýna Marková.

Při vytváření kolekce se studentky inspirovaly československými dějinami - módou 1. republiky, nástupem a průběhem války a módou poválečnou. Kostýmky jsou zdobené výstřižky z tiskovin, které jsou zpracovány textilní technikou arachné. Dámské modely dívky doplnily modelem pánským, který evokuje nástup minimalistického rebelství a znovuobjevení džínů.

Na dámské kostýmky studentky použily výhradně přírodní materiály - vlněný tvíd, vlněný hopsak, vlněný gabardén a vlněný krul. Kontrast potom tvoří pánský model - kalhoty z tvarově stabilního denimu, košile z bavlněného batistu doplněného potiskem a sako v karmínově červené barvě.

V rámci projektu TechUp, který podporuje technické vzdělávání, vznikla i kolekce tří oboustranných kabátů Vášeň křivky v proměnách. Autorkami a tvůrkyněmi modelů jsou rovněž studentky Střední průmyslové školy textilní Liberec, Monika Svobodová, Eliška Bryndová a Dana Grajcarová. Na modely použily výhradně přírodní materiály. Vlněné kabáty zemitých barev doplnily aplikacemi vytvořenými textilní technikou plstění, opět z vlněného materiálu. Zajímavostí je, že po otočení modelů na rubovou stranu kabáty okouzlí pestrými barvami – červenou, zelenou a tmavomodrou. Kolekce byla v roce 2014 oceněna 1. místem na soutěži v Jihlavě Mladý Módní Tvůrce v kategorii Mladá volná tvorba – Kontrasty.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky