Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

NEBE NAD ČESKÝM RÁJEM OŽIJE. K VIDĚNÍ BUDE VZDUCHOLOĎ A BALON KOŠEM VZHŮRU

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2015 19:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

Od neděle 31. května do úterý 2. června bude na nebi nad Českým rájem k vidění hned několik rarit vedle sebe. „Nadnárodní společnost Festo tady bude provozovat horkovzdušnou vzducholoď pro šest pasažérů, která je jediná svého druhu v Evropě. Cestují s ní různě po kontinentech, v České republice byla naposledy k vidění před třemi lety v okolí Brna a Karlštejna a dříve než za další tři až čtyři roky se sem asi nevrátí,“ uvádí Luboš Baloun, pilot společnosti Baart s. r. o., jehož firma se na této akci podílí a spolupracuje na zajištění potřebného technického zázemí. A také se svými balony bude flotilu Festo doprovázet.

 

„Kromě vzducholodě přivezou ještě jednu raritu, a to balon ušitý opačně - košem vzhůru. Když jsem to viděl poprvé, tak jsem moc nevěřil, že by něco podobného mohlo létat, protože pilot vidí pouze pod sebe a musejí ho na dálku navigovat, ale opravdu to létá. Je to jediný balon na světě, který takto vypadá. Prý se stává, že když ho lidé vidí na obloze, tak volají záchranáře a hasiče, protože myslí, že se stala nějaká nehoda,“ směje se Luboš Baloun.

 

Vzducholoď na českorajském nebi budou doprovázet dva horkovzdušné balony zmíněné společnosti a nejméně další dva balony firmy Baart, takže bude v okolí Trosek docela rušno. Starty celé této skupiny budou probíhat podle počasí a směru větru na několika vytipovaných místech v regionu, počítá se s podvečerními lety v neděli a v pondělí a ranními v pondělí a v úterý. Bude to mimořádná podívaná ze země i ze vzduchu! Vše ale záleží na počasí!!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky