Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn ukazuje příznivé proměny Libereckého kraje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 09. 2016 15:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Výstava přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině. V letošním roce jich představuje celkem 112. Čtyřmi proměnami se může pochlubit také Liberecký kraj. Součástí výstavy je revitalizace turnovského nádraží, přeměna návsi v Mírové pod Kozákovem, oprava nejstaršího jabloneckého kříže ve Vysoké ulici a revitalizace vodojemu v jabloneckých Vrkoslavicích.

„Je dobré vidět, že se takové množství lidí snaží uvést kraj kolem sebe do lepšího stavu a najít nový příběh pro opomíjená místa a chátrající stavby. Příznivé změny velmi prospívají krajině i lidským srdcím,“ říká osobnost projektu, známý kardiochirurg Prof. MUDr. Jan Pirk.

Výstava představuje osudy zchátralých budov proměněných v krásné a užitečné stavby, svědectví o obnovených náměstích a návsích, rekonstruovaných nádražích, zachráněných sakrálních stavbách i znovuoživené přírodě.

Je výjimečná tím, že je dílem lidí z celé naší země. To, co na ní uvidíte, můžete vidět také ve skutečnosti. Je svědectvím o úctyhodné práci lidí na zvelebování  našeho společného domova,“ popisuje smysl výstavy její ředitelka Drahomíra Kolmanová.  

Jsem rád, že se Liberecký kraj pravidelně zapojuje do projektu Má vlast cestami proměn. Je zřejmé, že i v našem kraji je řada opomíjených míst, které se podařilo za přispění našich nadšených občanů zvelebit či zrevitalizovat. Věřím, že se i v příštích ročnících bude Liberecký kraj na podobných akcích prezentovat s výsledky práce našich lidí, “ říká radní Libereckého kraje Vít Příkaský, který převzal nad akcí záštitu.

Proměny jsou součástí kolekce výstavy pro Liberecký a Ústecký kraj. Po slavnostním zahájení v květnu letošního roku se jednotlivé kolekce vydali na své putování po krajích, které ukončí v dubnu roku 2017. Časový plán putování výstavy je možné najít na webových stránkách www.cestamipromen.cz. Stále je otevřena možnost domluvit se s organizátory výstavy, aby se kolekce zastavila v dalších městech a obcích. Do konce února je také možné přihlásit proměny do 9. ročníku výstavy.

Putovní výstavu Má vlast cestami proměn pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, z.s., spolu s Národní kulturní památkou Vyšehrad, jedenácti partnerskými kraji a řadou dalších spolupracujících organizací a institucí, např. Svazem knihovníků a informačních pracovníků, Spolkem pro obnovu venkova, Národní sítí místních akčních skupin, portálem PROPAMÁTKY či Asociací regionálních značek.

Kontakt pro média:
Josef Petr, PR a komunikace výstavy, +420 728 563 768, petr@aefcz.eu

Foto: web cestamipromen.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky