Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nová geologické expozice ve Frýdlantu je přístupná žákům i veřejnosti

04. 09. 2015

Stálou venkovní geologickou expozici otevřeli se začátkem září v areálu Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Společnými silami ji připravovali před začátkem školního roku pedagogové a žáci školy. Jejich práci ocenila u příležitosti slavnostního uvedení expozice i radní pro školství Libereckého kraje Alena Losová.

Nové lákadlo pro žáky základních a středních škol vzniklo v areálu školy díky dotačnímu fondu Libereckého kraje programu 8.1 podpora ekologické výchovy a osvěty.

„Geologická expozice je umístěna v areálu. Žáci, ale i návštěvníci mají jedinečnou možnost seznámit se s horninami a geologickými procesy, které v daleké i bližší minulosti budovaly podloží a reliéf Libereckého kraje,“ říká ředitelka školy Alena Dvořáková. Geologická expozice shromažďuje vzorky hornin se stručným popisem, fotografií horniny, informacemi o složení, stáří, vzniku a praktickém využití. Všechny horninové vzorky jsou naleštěny, takže je možné dobře pozorovat minerální složení, textury a struktury hornin. Doprovázena je výkladovou informační tabulí o geologickém vývoji území, výskytu a vzniku hornin.

V těsném sousedství geologické expozice si mohou zájemci prohlédnout i meteorologickou stanici, u které je také tabule s popisem, co vše měří.

 

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215