Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občanská půjčovna prozradila na Gymnáziu Jeronýmova, jak to chodí na kraji i kolik berou radní

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 02. 2014 13:19

Sdílet článek

Na svou „druhou“ bývalou střední školu, Gymnázium a Střední odbornou školu pedagogickou v Jeronýmově ulici v Liberci, na níž také studoval,  přišel  19. března se současnými studenty besedovat hejtman LK Martin Půta.

Stalo se tak v rámci projektu Občanské půjčovny Europe Direct, kterou pořádá Liberecká občanská společnost.

„První rok jsem chodil do této budovy, pak se celá škola přesunula do nového pod názvem Gymnázium F. X. Šaldy do Partyzánské ulice,“  vysvětlil v úvodu besedy hejtman.

V tzv. Domečku studentům 3. A a 3. B. A profesoru Petru Přibylovi představil kompetence a činnost Zastupitelstva a Rady Libereckého kraje a také práci hejtmana, který jak upřímně prozradil, bere podle  zákonem schválených tabulek cca 53 tisíc Kč čistého, a připomněl, že obdobně jsou na tom i „tabulkoví“ náměstci a radní.

„Jsme druhý nejmenší kraj v republice, takže hejtmani a radní větších krajů dostávají více,“ doplnil s úsměvem.

A hned potvrdil na první dotaz, že dle jeho názoru by bylo dobré, kdyby se politici věnovali jedné funkci a dělali ji pořádně.

„Možná by pomohlo, kdyby třeba poslanci mohli držet jakýkoli počet funkcí, ale dostali jen jeden plat. To by pak možná počet zájemců o další funkce, tentokrát již neplacené, hodně ubylo,“ podotkl Martin Půta.

Následoval jeden fundovanější dotaz za druhým  - doprava, spolupráce s městem Liberec, dotace pro divadla a sport, letošní přijímací zkoušky na gymnázia, otevření  nové galerie, co bude s původní budovou Oblastní galerie, veřejné zakázky, jak může kraj šetřit a další.

„Účastníci mě překvapili svými hlubokými znalostmi věcí, na které se ptali. Mnohdy byli více v obraze, než někteří dospělí,  pochválil diskutující hejtman.

Na závěr své návštěvy nahlédl spolu s ředitelem školy Jaroslavem Šťastným do tříd a laboratoří, v nichž objevil ještě některé učební pomůcky (například vycpaná zvířata, konkrétně orlosupa, či exponáty naložené v lihu), které sám kdysi při učení využíval.

„Přesvědčil řadu z nás, že politiku mohou dělat i sympatičtí a otevření lidé,“ komentoval hejtmanovo více než hodinové vystoupení jeden ze studentů.

Hejtman již 5. 6. 2013 navštívil  Gymnázium F. X. Šaldy jako jeden z osmi členů „Půjčovny“, ve které mohou školy požádat o besedu také s aktivisty Antonínem Ferdanem a Monikou Schweidlerovou, politiky Kamilem Janem Svobodou a Jaromírem Baxou, úředníky Jaromírem Beranem a Terezou Šímovou a novinářem  Davidem Hamrem.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky