Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obce Jilemnicka řešily s krajem rozsáhlé opravy silnic – stavět se bude za více než miliardu Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 02. 2015 16:44
  • Doprava

Sdílet článek

Starostové obcí a měst sdružených v mikroregionu Jilemnicko – svazek obcí se 17. února opět po dvou letech setkali na společném jednání s hejtmanem LK Martinem Půtou a radním pro dopravu Vladimírem Mastníkem. 

Jednání se konalo pod vedením nově zvoleného výboru 21 členských obcí a měst - předseda  Petr Matyáš, starosta Rokytnice nad Jizerou, místopředsedkyně Jana Čechová, starostka Jilemnice, členové Osvald Süss z Roztok u Jilemnice, Milan Rychtr z Vítkovic v Krkonoších a Jiří Ulvr ze Studence.

V úvodu Vladimír Mastník přednesl stručnou zprávu o stavu silnic v Libereckém kraji, zejména těch, které kraj vlastní.

Připomněl, že každý rok mapuje firma PaVex stav povrchů silnic II. a III. tříd. V současné době je zařazeno 805 km, tedy   38 % všech silnic, do kolonky havarijní stav a dalších 327 km (16 %) mezi nevyhovující.

Vyplývá z toho, že 55 % z 2100 km krajských silnic vyžaduje bezprostřední provedení údržby a opravy,“ řekl Vladimír Mastník shromážděným starostům s tím, že se stav bude pomalu, ale přece zlepšovat i proto, že v letošním roce se budou realizovat stavby na silnicích II. a III. tříd v LK pravděpodobně v nejvyšším finančním objemu od vzniku krajů. Celkem je připraveno k investování 1 140 000 Kč při spoluúčasti LK ve výši 180 mil. Kč (SFDI - 220 mil. Kč, 5. výzva ROP -  87 mil. Kč (mosty), 6. výzva ROP - 302 mil. Kč, MMR 420 mil. Kč).

Poté radní představil přehled investičních akcí na Jilemnicku:

  • Peřimov 1.1 km od mostu na Pojizerce, celková rekonstrukce a v letošním roce projektová dokumentace přes obec k hranici  Mříčné – možná realizace v roce 2016 max. 2017
  • Ve Víchové - propustek ze SFDI
  • Telematika Mísečky – probíhá výběrové řízení na zhotovitele 2.5 mil. Kč
  • Horní Mísečky silnice + zeď 35 mil. Kč - realizace v roce 2015
  • Mísečky most z ROPU
  • Vítkovice - dva úseky
  • Jilemnice legií - projekt připravilo město, v září bude přihlášeno do IROPU a realizace by mohla být v roce 2016
  • Benecko – v létě byl zadán projekt zatím přes Mrklov – bude hotov v dubnu, realizace z SFDI na 2016
  • Zvažuje se  celoplošná oprava Masarykovy silnice na Zlaté návrší, příští rok bude 80. výročí jejího postavení
  • Zálesní Lhota - rekonstrukce Horka – Vrchlabí, spolupráce s HK a finanční spoluúčast na úsek v Libereckém kraji vznikne tu i meteohláska -  jediná v této oblasti
  • Roprachtice - od Jizery po úsecích až do Kořenova – projekt do IROPU na rok 2016
  • Horka u St. Paky - projekt obce k firmě JILOS, do SFDI

Hejtman a radní poté odpovídali na nejrůznější otázky z oblasti veřejné dopravy, mobilních operátorů či koalice na kraji.

Například se zamýšleli nad řešením podnětů z obce Čistá u Horek.

V souvislosti s rekonstrukcí silnice Horka - Vrchlabí se mluví o tom, že by se na křižovatce na Horkách u Staré Paky změnila přednost v jízdě. Přednost by měla auta ve směru na a z Vrchlabí. Jak je možné změnit přednost v jízdě a upřednostnit silnici II. třídy před mezinárodní silnicí I. třídy? A i kdyby - uvědomuje si vůbec někdo, co nastane, až v zimě zastaví kamion jedoucí od hranic z Náchoda přímo v kopci  před horeckou křižovatkou? Už se nerozjede a rázem při frekvenci dopravy, jaká tu je, bude kolapsový stav až do centra naší obce. Už teď při zhoršených klimatických podmínkách jsou tu problémy. Nemáme chodníky, tak jak pak budou lidi chodit po této komunikaci? To byly dotazy starosty Ladislava Jiřičky, na které odbor dopravy KÚ LK a Krajská správa silnic LK odpoví, co nejdříve.

Hosté a starostové se poté na závěr návštěvy podívali do nového studia Televize Krkonoše, v němž hejtman natočil rozhovor.

 

Seznam obcí Jilemnicko – svazek obcí:

Benecko

Bukovina u Čisté

Čistá u Horek

Horka u Staré Paky

Horní Branná

Jablonec nad Jizerou

Jestřabí v Krkonoších

Jilemnice

Kruh

Levínská Olešnice

Martinice v Krkonoších

Mříčná

Paseky nad Jizerou

Peřimov

Poniklá

Rokytnice nad Jizerou

Roztoky u Jilemnice

Studenec

Svojek

Víchová nad Jizerou

Vítkovice v Krkonoších

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky