Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pěstounská péče na přechodnou dobu získává stabilní pozici v systému péče o děti

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 07. 2015 08:17

Sdílet článek

Téměř pět desítek dětí se podařilo od roku 2012 umístit do přechodné pěstounské péče v Libereckém kraji. Za každým jednotlivým příběhem konkrétního dítěte lze nalézt usilovnou práci celého týmu zúčastněných odborníků od sociálních pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí, pracovníků organizací zajišťujících doprovázení a podporu pěstounů až po samotné pěstouny, kteří zpravidla řeší vzniklé situace z první linie. A právě jim bylo určeno červnové setkání pěstounů na přechodnou dobu zařazených v evidenci Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Považují za velice důležité vzájemné a průběžné setkávání pěstounů se  zaměstnanci krajského úřadu, který vede evidenci pěstounů na přechodnou dobu, ať v průběhu zprostředkovávání náhradní rodinné péče konkrétního dítěte, tak i v rámci seminářů, které organizujeme. Kromě novinek, které se pěstouni dozví od našich zaměstnanců, jsou setkání přínosná i ve výměně zkušeností mezi jednotlivými pěstouny navzájem,“ říká Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana pro seociální resort.

V průběhu semináře, na kterém se sešli takřka všichni zařazení pěstouni, přišlo na přetřes například vzájemné sdílení dobré praxe a také se naskytla příležitost k předání zkušeností získaných například při řešení obtížných situací. A o ty není při náročném výkonu této specifické péče o děti vůbec nouze.

Druhá část setkání se věnovala oblasti osobní sebe-hygieny a syndromu vyhoření. Přestože všichni zúčastnění pěstouni mají stále velké množství energie a nadšení pro svou činnost, téma bylo záměrně preventivně zařazené, protože je nutné stále pamatovat, že jakákoliv práce s lidmi je velice náročná a je potřeba zavčasu aktivně vnímat i vlastní potřeby a pocity.

„Pěstounská péče na přechodnou dobu je poměrně mladý institut, který se výrazněji zavedl do praxe až na základě novely zákona o sociálně právní ochraně dětí na začátku roku 2013. V současné době je v něm v Libereckém kraji zařazeno 21 pěstounů, kteří jsou připraveni převzít dítě bez předchozího zprostředkovávání, zajistit mu klidné, stabilní, rodinné prostředí,“ pokračuje náměstkyně.

Pěstounská péče na přechodnou dobu získává stabilní pozici v systému péče o děti a stává se z ní nedílná část pestré mozaiky, která nabízí možnosti řešení situace dítěte a rodiny v nelehkých okamžicích, kdy dítě z různých důvodů nemůže aktuálně zůstat v péči svých biologických rodičů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky