Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pomník Rumburské vzpoury po letech opět stojí na původním místě

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 28. 10. 2015 11:22

Sdílet článek

Na Lesním hřbitově v Novém Boru po letech opět vztyčili pomník Rumburské vzpoury. Památník, který nechali čeští vlastenci vytvořit v roce 1923, zničili v roce 1940 Nacisté a teprve pětasedmdesát let poté se díky iniciativě místních dobrovolníků jeho kopie opět objevila na původním místě.

Slavnostní události se u příležitosti 97. výročí vzniku samostatného československého státu zúčastnily desítky lidí. „Každý hrdinský čin je potřeba připomínat a především na činy hrdinů nezapomínat,“ konstatoval u příležitosti odhalení repliky hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Památníkem čeští vlastenci vzdali po 1. světové válce hold odvaze nejen rumburským hrdinům, ale i českým legionářům. Peníze na jeho vytvoření se shromažďovaly veřejnou sbírkou, prodejem pohlednic a finančně se podílela na jeho vytvoření i česká vláda a tehdejší prezident T. G. Masaryk. Místo, na kterém stál, bylo významné a dodnes je významné pro místní lidi i celé okolí. Nejenom proto pomník Nacisté v roce 1940 nemilosrdně zlikvidovali.

Sedmdesát pět let trvalo, než se jeho kopie objevila opět na místě, kde původně stával. Společnost pro obnovu rumburského památníku, obec legionářská, město Nový Bor i široká veřejnost spojily síly, aby plán dotáhly do zdárného konce. „Chtěli jsme napravit 70 let starou křivdu na našich předcích a obnovit to, co oni za velkých finančních obětí vytvořili,“ uvedl starosta Nové Boru Jaromír Dvořák.

Replika původního pomníku sochaře Karla Dvořáka tak byla vytvořena díky příspěvkům veřejnosti, města i dotaci ministerstva obrany. Sousoší je zhotoveno z Hořického pískovce a celková váha pomníku činí 535 tun a jeho výška 3,5 metru. Autorem repliky je ak. soch. a restaurátor Martin Široký z Prahy. Celkové náklady na výstavbu jeho repliky byly 886.000 Kč.    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky