Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pomník posádce sestřeleného letadla B-17G City of Savannah odhalí ve Vísce

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 02. 2015 15:29
  • Rozvoj

Sdílet článek

Slavnostní odhalení památníku posádce sestřeleného letadla B-17G ve Vísce se uskuteční v sobotu 7. března v 16 hodin ve Vísce, v osadě patřící pod Višňovou. 

Památník byl vybudován Občanským sdružením Víska za velké  pomoci Obce Višňová uprostřed osady u hlavní silnice. Projekt vypracoval ing. Karel Kocman. Stavba pomníku byla financována z příspěvků a darů různých organizací, institucí a firem.

Slavnostního ceremoniálu, kterému bude předcházet mše v kapli ve Višňové od 14 hodin a přejezd historických vozidel,  se zúčastní mimo jiné potomci jednotlivých členů posádky, pracovníci Velvyslanectví USA, představitelé Libereckého kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou,  Města Frýdlantu a starosta  Višňové Tomáš Cýrus a dalších hosté.  

Po skončení akce se v Kulturním domě ve Vísce koná přednáška o letadlu B17G, promítání filmu, výstava historických letadel, vozidel a další aktivity.

Pomník bude odhalen takřka přesně po 70-ti letech – letadlo bylo sestřeleno 5. 3. 1945.

Na sklonku druhé světové války spojenecká vojska tlačila německou armádu z našeho území. Součásti tohoto ataku byla i letecká formace amerických těžkých bombardérů. V časných ranních hodinách dne 5.3.1945 odstartovala z letiště Knettishal (Anglie) s cílem svrhnout bomby na cíle u Chemnitz a Plauen. Součástí byla i „létající pevnost“ B-17G 42-97542 „City of Savannah“ s velitelem R. W. Kittlem a dalšími osmi členy posádky. Po odhození bomb byl letoun v prostoru Kraslice zasažen německou protiletadlovou obranou a měl poškozeny dva motory. Protože by nedoletěl na domovské letiště, změnil směr na ruské teritorium. Jakmile se zastavil i třetí motor, velitel dal posádce příkaz vyskočit s padáky. Všem se to podařilo, pouze poslednímu členu posádky R.H. Warrenovi se kvůli malé výšce otevřel padák pozdě a letec spadl na kraji lesa u Vísky a zabil se. Letadlo pak s velkým rámusem proletělo nad obcí a kousek od železniční tratě narazilo do země a začalo hořet. Jedna čtveřice letců byla zajata během tří hodin německou domobranou. Druhou čtveřici dopadli vojáci Wermachtu do dvou dnů. Zajatí američtí vojáci byli potom vláčeni několika zajateckými tábory po celém Německu, prožili mučení a útrapy různých dlouhých pochodů. Po skončení války byli osvobozeni a všichni se vrátili do USA. Za svoji statečnost v bojích s nepřítelem byla posádka opakovaně vyznamenána. Dosud žije přední střelec I.W.Boxer. Mrtvý člen posádky R.H.Warren byl po válce exhumován a převezen ze hřbitova ve Višňové do USA.

Osud této létající pevnosti byl dlouho neznámý. Díky nezměrnému úsilí ing. Vladimíra Laciny, který vedl  pátrání i v  USA, je let bombardéru objasněn.

Občanské sdružení Víska se rozhodlo postavit ve Vísce pomník na počest památky statečných amerických letců nasazujících vlastní život za možnost žít život v míru.

k odvaze a statečnosti celé posádky letadla B-17G „City of Savannah"

Převzato ze stránek  Občanského sdružení Víska http://viska-os.eu/

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky