Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Potápěči s dobrovolníky čistili libereckou přehradu

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 15. 09. 2015 10:57
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Pneumatiky, poznávací značky od aut, potopený kajak, rozřezané kabely a kusy plechů, ale i peněženku s doklady nebo zrezlé kolo možná od staré tramvaje vytáhli ze dna liberecké přehrady Harcov potápěči spolu s dobrovolníky. Dno vodní nádrže čistili potápěči už po desáté, naposledy to však bylo před šesti lety. Čištění podpořil i Liberecký kraj.

„Každá aktivita, která pomůže ke zlepšení životního prostředí a navíc tak oblíbeného místa, jakým je přehrada, je skvělá. Proto jsme rádi jejich plán podpořili a myslím, že se akce povedla. Rozhodně je přehrada alespoň o něco čistější,“ uvedl náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Pod vodu se v rámci akce ponořilo zhruba padesát potápěčů, zejména z Liberce a Jablonce nad Nisou, ale přijeli i zájemci z Prahy nebo Českého Těšína. Nepořádek, který vytáhli nad hladinu, shromažďovali do přistaveného kontejneru a pytlů dobrovolníci z organizace think tank Regionální Fórum Liberec, kteří akci uspořádali. Přidali se i lidé z okolí.

„Dříve jsme jezdili čistit libereckou přehrady častěji, teď jsme tu šest let nebyli a bylo to znát na množství vyloveného nepořádku. Třeba jabloneckou přehradu průběžně čistíme skoro každý týden a je to hodně znát,“ konstatoval Jaroslav Kočárek z potápěčského klubu Snakesub.

Plné ruce práce měli i dobrovolníci na souši. „Je neuvěřitelné, co všechno lidi do vody nahází. Nejvíc bylo pod vodou pet lahví, rozbitého skla a plechovek. Přes léto se tady koupalo hodně lidí a klidně mohli na něco z toho šlápnout a ošklivě se poranit, skoro by se dalo říct, že koupání bylo nebezpečné,“ popsal Lukáš Kozaczka z Regionálního Fóra. Za zhruba pět hodin potápěči propátrali a vyčistili asi polovinu přehrady, v oblasti u pláže. Už nyní se připravuje další akce, kdy by se potápěči spolu s dobrovolníky vydali na opačný konec vodní plochy.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky