Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Požár v liberecké Severochemě

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 05. 2017 17:14

Sdílet článek

Dnes krátce po poledni došlo k požáru v podniku s chemickou výrobou na Františkově, v ulici Vilová. Byla evakuována továrna a dva okolní domy. Jeden zaměstnanec se zranil. 

Krátce po dvanácté hodině přijala Policie ČR na tísňovou linku 158 oznámení o požáru v libereckém družstvu pro chemickou výrobu na Františkově v ulici Vilová. Operační důstojník na místo vyslal okamžitě několik policejních hlídek.

Na místě již prováděli likvidaci požáru hasiči Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a také dobrovolní hasiči. K požáru došlo uvnitř areálu podniku. Policisté zajišťovali dopravu, prováděli uzávěru tří ulic - Vilová, Nová a Jáchymovská a dále řídili dopravu tak, aby hasiči měli zajištěnou maximální obslužnost.

Na místě byly více jak dvě desítky policistů. Ti museli evakuovat továrnu a její blízké okolí, kdy v samotné továrně se v tu dobu nacházelo na čtyři desítky osob. Evakuace byla provedena z důvodu zajištění bezpečnosti osob, neboť v podniku byly uskladněny hořlavé kapaliny, kde hrozilo nebezpečí exploze. Dále policisté provedli evakuaci dvou domů v okolí, kde muselo dům opustit na desítku osob. Jeden zaměstnanec podniku utrpěl zranění, se kterým je do liberecké nemocnice převezlo vozidlo Zdravotnické záchranné služby.

"Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místo jsme povolali speciální chemickou laboratoř ze Středočeského kraje, která provádí měření látek v ovzduší. Měřením jsme neidentifikovali žádné jedy v ovzduší. Obyvatelé přilehlých čtvrtí jsme informovali prostřednictvím médií o tom, aby nevětrali a ponechali uzavřená okna. V tuto chvíli stále probíhá likvidace požáru a nelze odhadnout, kdy dojde k úplné likvidaci," sdělil ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil.

Případem se nyní bude zabývat Služba kriminální policie a vyšetřování Liberec, kdy budou zahájeny úkony trestního řízení k prověření celé události. Výše škody a příčina požáru bude předmětem dalšího šetření.

V nočních hodinách budou policisté poté, až jim hasiči předají místo požářiště, objekt podniku střežit.

por. Bc.Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky