Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pracovní skupina se seznámí se stavem silnic přímo v terénu

09. 10. 2015

Ke svému prvnímu jednání se v pátek 9. října ve Frýdlantu sešla pracovní skupina, která posuzuje nezbytnost odstranění některých alejí kvůli plánovanému rozšíření komunikací na Frýdlantsku v rámci projektu „Od zámku Frýdlant – k zámku Czocha“. Modernizací by v příštích dvou letech mohlo projít zhruba 25 km úseků II. a III. tříd silnic, které má Liberecký kraj ve svém vlastnictví.

Zástupci Libereckého kraje ostatní členy pracovní skupiny podrobně seznámili s jednotlivými stavbami, harmonogramem inženýrské činnosti a šířkovým uspořádáním silnic. Projektanti ostatní ujistili, že v současnosti není nikde podána žádost o kácení stromů.

Celkové náklady projektu dosahují výše 270 mil. Kč, spoluúčast Libereckého kraje činí 27 mil. Kč. V budoucnu by řidiči mohli jezdit po nových silnicích III/03511 Frýdlant - Kunratice - státní hranice, III/2918 a III/2915 Dolní Řasnice - Srbská - státní hranice, III/2909 Raspenava - Krásný Les, II/291 Nové Město pod Smrkem - státní hranice a III/2919 Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice.

„Je potřeba si jednotlivé úseky prohlédnout a říct si, které jsou problematické a které ne. Nejvíce spornými jsou zřejmě úseky silnice Raspenava - Krásný Les a Nové Město pod Smrkem - Horní Řasnice. Dolní Řasnice - Srbská je omezená zase tím, že na jedné straně je opěrná zeď a na druhé domy,“ uvedl hejtman Martin Půta. Na základě toho se pracovní skupina domluvila na obhlídkách jednotlivých silnic, kde budou vždy přítomni zástupci starostů, investora a iniciativy Zachraňme aleje. Se stavem se seznámí přímo na místech v následujících dnech.

„Snažíme se společně dojít ke vzájemné dohodě. Cílem Libereckého kraje není vybetonovat krajinu, naopak stromy, u kterých je to možné, chceme zachovat,“ dodal hejtman s tím, že další jednání pracovní skupiny je naplánováno na konec října.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624