Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přetížení Jizerských hor turisty řeší nový krajský plán

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 03. 2016 09:42
  • Územní plán
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Efektivnější rozmístění turistických aktivit v Jizerských horách. Právě o tom je koncepce rozvoje cestovního ruchu Jizerské hory, kterou ve středu 9. března schválil Krajský úřad Libereckého kraje. Oblast je turisticky hojně využívaná a od přetížení má pomoci i tento plánovací dokument.

„Občasné návaly v centrálních nástupních místech, zejména v Bedřichově a Janově nad Nisou, znepříjemňovaly návštěvníkům hor rekreační zážitek a zároveň ohrožovaly to, co dělá především hory atraktivní. Tím je samozřejmě příroda,“ vysvětluje Kateřina Lauermannová, vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu, který měl pořízení dokumentu na starosti.

Schválená koncepce stanovuje opatření a návrhy, jak přírodě ulevit. „Především jde o rozptyl turistů směrem na Frýdlantsko a také východním směrem podél Černostudničního hřbetu. Posíleno je postavení Nového Města pod Smrkem jako centra zimní i letní turistiky, které by mělo mnohem intenzivněji těžit z vazby na dynamicky se rozvíjející polské lázeňské město Świeradów-Zdrój,“ uvádí Jindřich Felcman z oddělení územního plánování.

Velkým tématem je také budoucí stavební aktivita v horách. „V nejcennějších oblastech hor není připuštěna nová masivní výstavba rodinných domů nebo dokonce apartmánových bytů. Zkušenosti ze Špindlerova Mlýna či Harrachova nás naučily, že tento druh rozvoje obcím nijak neprospívá a jen dále zatěžuje atraktivní horské prostředí. To musí zůstat zachované pro všechny rekreanty, nejen pro vlastníky nemovitostí,“ dodává Jindřich Felcman.

Projednávání koncepce se pracovníci odboru věnovali dlouhodobě a aktivně komunikovali se všemi důležitými aktéry cestovního ruchu v Jizerských horách. Vedle starostů obcí či zájmových spolků byli přirozeně klíčovými partnery také zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Jizerské hory. „Je dobře, že se touto koncepcí vyjasnil budoucí vývoj turismu v Jizerských horách. Doposud se objevovaly rozvojové záměry nahodile a při jejich posuzování se vedle plánu péče o CHKO Jizerské hory nebylo možné opřít o žádný speciální dokument. Typickým příkladem byl rozsáhlý záměr skiareálu Smrk. Aniž by byl tento záměr opřen o nějakou dlouhodobější vizi rozvoje, mohla jeho realizace nenávratně poškodit cenné severní partie hor. Nyní schválená koncepce usměrňuje rozvoj sjezdového lyžování do dvou hlavních areálů – Ještědu a Špičáku – a zbytek území tak chrání pro jiné aktivity,“ oceňuje schválený dokument Jiří Hušek, ředitel libereckého regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty má koncepce výrazný přínos i z hlediska oživení podhorských oblastí Frýdlantska, Pěnčínska a Zásadska. „Koncepce obsahuje velké množství opatření, která vedou k tomu, že turisté mířící do hor budou motivováni k objevování i doposud ne tolik známých turistických cílů. Například Frýdlantsko nabízí velký potenciál pro cyklistiku, a to nejen terénní v areálu Singltreku pod Smrkem. Rozvoj cykloturistiky tak může představovat určitý impuls k oživení ekonomiky této oblasti,“ říká hejtman.

Koncepce rozvoje cestovního ruchu Jizerské hory je zveřejněna na webových stránkách kraje (nebo také zde) a pracovníci oddělení územního plánování plánují její vystavení v hlavních centrech regionu. „Nejde o klasickou územně plánovací dokumentaci. Jedná se o územně plánovací podklad, územní studii. Jejím úkolem není pouze regulovat. Měla by především inspirovat, šířit dobré nápady, které budou prospěšné horám i jejich návštěvníkům,“ uzavírá vedoucí odboru Kateřina Lauermannová.

 

Popisek OBR2: Ukázka jednoho z celkových 62 schémat, která Koncepce obsahuje – stimul zájmu turistů o výletní trasy s rozdílným místem startu a cíle.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky