Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Projekt TechUp přinesl školám moderní vybavení a žákům motivaci o technické studijní obory

01. 07. 2015

S koncem června ukončil Liberecký kraj projekt „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji“. Za finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy probíhal od září 2013.

Celková výše nákladů na projekt přesáhla 50 mil. Kč, z nichž významná část - více než 20 mil. Kč – byla využita na vybavení středních škol pro výuku přírodovědných a technických oborů. Liberecký kraj tak reagoval na dlouhodobý problém s nezájmem dětí o studium technicky orientovaných oborů, který ohrožuje konkurenceschopnost a zaměstnanost kraje i celé České republiky.

„Projekt sklidil velký úspěch. Zapojilo se do něj 29 středních škol zřizovaných Libereckým krajem, které realizovaly aktivity na podporu přírodovědně a technicky zaměřeného vzdělávání nejen pro své žáky, ale i žáky základních škol. Pro 100 základních škol z Libereckého kraje bylo připraveno více než 1000 projektových dnů, kdy se žáci v dílnách a laboratořích seznamovali s vybavením, které mnohdy není na základních školách k dispozici. Dále měli žáci možnost navštěvovat volnočasové kroužky. Partnerské školy jich připravily celkem 23 se zaměřením na robotiku, textilní techniky, produktový design nebo přírodovědné předměty. Volnočasové aktivity mohli využít i žáci středních škol, kteří měli na výběr z 54 různě zaměřených kroužků. Také navštěvovali technické a přírodovědné expozice, jako jsou například iQLANDIA v Liberci, Harrachovské sklárny, nebo Design blok v Praze,“ popisuje přínosy projektu Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti s tím, že projektovými aktivitami prošlo bezmála 9500 žáků základních a více než 7000 žáků středních škol.

Součástí projektu bylo i vytvoření sítě metodických center, zaměřených na přírodovědné a technické obory a předměty, za účelem setkávání a výměny zkušeností učitelů základních a středních škol. Dále byli pedagogové škol v Libereckém kraji zváni k účasti na kurzech badatelsky orientované výuky v přírodovědných předmětech. Tyto kurzy dohromady absolvovalo 235 pedagogů.

Na základě zkušeností realizátorů projektu byla vytvořena Příručka dobré praxe projektu, která obsahuje shrnutí všech aktivit, zhodnocení jejich realizace a přínosu a konkrétní příklady. Dokument je zveřejněn na Informačním a vzdělávacím portále Libereckého kraje.

„Myslím si, že projekt TechUp přinesl dobré výsledky v motivaci žáků základních škol o technické studijní obory. Osobně jsem se zúčastnila několika projektových dnů a mohla se tak přesvědčit, že je žáci navštěvovali opravdu s velkým zájmem a nadšením,“ doplnila radní Alena Losová.

Po ukončení realizace projektu 30. 6. 2015 je po dobu 3 let počítáno s pokračováním aktivit nejúspěšnějších metodických center, dalším využíváním pořízeného vybavení ve školách a také spoluprací mezi středními a základními školami.

Logo EU

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624