Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt TechUp přinesl školám moderní vybavení a žákům motivaci o technické studijní obory

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 07. 2015 16:17
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

S koncem června ukončil Liberecký kraj projekt „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji“. Za finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy probíhal od září 2013.

Celková výše nákladů na projekt přesáhla 50 mil. Kč, z nichž významná část - více než 20 mil. Kč – byla využita na vybavení středních škol pro výuku přírodovědných a technických oborů. Liberecký kraj tak reagoval na dlouhodobý problém s nezájmem dětí o studium technicky orientovaných oborů, který ohrožuje konkurenceschopnost a zaměstnanost kraje i celé České republiky.

„Projekt sklidil velký úspěch. Zapojilo se do něj 29 středních škol zřizovaných Libereckým krajem, které realizovaly aktivity na podporu přírodovědně a technicky zaměřeného vzdělávání nejen pro své žáky, ale i žáky základních škol. Pro 100 základních škol z Libereckého kraje bylo připraveno více než 1000 projektových dnů, kdy se žáci v dílnách a laboratořích seznamovali s vybavením, které mnohdy není na základních školách k dispozici. Dále měli žáci možnost navštěvovat volnočasové kroužky. Partnerské školy jich připravily celkem 23 se zaměřením na robotiku, textilní techniky, produktový design nebo přírodovědné předměty. Volnočasové aktivity mohli využít i žáci středních škol, kteří měli na výběr z 54 různě zaměřených kroužků. Také navštěvovali technické a přírodovědné expozice, jako jsou například iQLANDIA v Liberci, Harrachovské sklárny, nebo Design blok v Praze,“ popisuje přínosy projektu Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti s tím, že projektovými aktivitami prošlo bezmála 9500 žáků základních a více než 7000 žáků středních škol.

Součástí projektu bylo i vytvoření sítě metodických center, zaměřených na přírodovědné a technické obory a předměty, za účelem setkávání a výměny zkušeností učitelů základních a středních škol. Dále byli pedagogové škol v Libereckém kraji zváni k účasti na kurzech badatelsky orientované výuky v přírodovědných předmětech. Tyto kurzy dohromady absolvovalo 235 pedagogů.

Na základě zkušeností realizátorů projektu byla vytvořena Příručka dobré praxe projektu, která obsahuje shrnutí všech aktivit, zhodnocení jejich realizace a přínosu a konkrétní příklady. Dokument je zveřejněn na Informačním a vzdělávacím portále Libereckého kraje.

„Myslím si, že projekt TechUp přinesl dobré výsledky v motivaci žáků základních škol o technické studijní obory. Osobně jsem se zúčastnila několika projektových dnů a mohla se tak přesvědčit, že je žáci navštěvovali opravdu s velkým zájmem a nadšením,“ doplnila radní Alena Losová.

Po ukončení realizace projektu 30. 6. 2015 je po dobu 3 let počítáno s pokračováním aktivit nejúspěšnějších metodických center, dalším využíváním pořízeného vybavení ve školách a také spoluprací mezi středními a základními školami.

Logo EU

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky