Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Provoz rozšířené zubní pohotovosti končí, kraj se snaží fungování znovu zajistit

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 05. 2015 12:09
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberecký kraj ruší zajištění rozšířené pohotovostní služby v oboru zubní lékařství na území Libereckého kraje uzavřenou s MUDr. Ahmad Abu Bakerem, se sídlem Boleslavova 1136/4, 460 06 Liberec – Liberec VI-Rochlice. Tato služba funguje od 1. 4. 2015, ukončena bude k 31. 5. 2015.

Hlavním důvodem ukončení smluvního vztahu je nedostatek lékařů, kteří by spolupracovali s MUDr. Bakerem na zajištění pohotovostní služby. Po několika marných pokusech jejich oslovení, inzerci, a to i ve spolupráci se zástupci Oblastní stomatologické komory, se nepřihlásil žádný lékař, který by byl ochoten sloužit a zajistit tak provoz pohotovostní služby. „Příčinou je velký počet pacientů a určité bezpečnostní i zdravotní riziko v porovnání s výkonem pohotovostní služby v nočních hodinách ve velkém zdravotnickém zařízení s dalším zázemím akutních služeb,“ uvedl MUDr. Baker.

V ordinaci bylo v období od 4. 4. do 26. 4. 2015 ošetřeno 172 pacientů, v průměru 19 pacientů na jednu službu. Nejvíce pacientů tuto službu vyhledalo do půlnoci. Z celkového počtu 172 ošetřených bylo pouze 60 pacientů, kteří byli indikováni k akutnímu ošetření.  Ostatní stavy vznikly v důsledku delší doby neřešeného zdravotního problému.

 „Tyto údaje spolu s údaji o spádovosti ošetřených pacientů ukazují, že zubní pohotovost je potřebná. Liberecký kraj chce tuto službu opět zajistit a vyhlásit novou veřejnou zakázku. Předpokládaný termín poskytování rozšířené pohotovostní služby je podzim. Jestliže i tentokrát zajištění rozšířené pohotovostí služby nebude úspěšné, Liberecký kraj zváží, zda bude či nebude tuto službu spolufinancovat,“ doplnil Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví Libereckého kraje.

Bydliště pacientů

Liberec

Jablonec n. N.

Frýdlant

Turnov

Česká Lípa

Semily

Praha

Ostatní

Počet ošetřených

70

30

9

8

7

6

2

40

CELKEM

172

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky