Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

První nezletilí cizinci bez doprovodu rodičů na území Libereckého kraje

01. 09. 2015

V souvislosti s problematikou imigrantů dochází po mnoha letech v České republice k nárůstu počtu nezletilých cizinců bez doprovodu zákonných zástupců. Záchyt několika cizinců proběhl v Ústeckém kraji a v rámci spolupráce pomáhálo i Krajské ředitelství Policie ČR Libereckého kraje, odbor cizinecké policie.

„Po úkonech cizinecké policie budou dnes předáni tři nezletilí cizinci do péče pracovníků orgánu sociálně-právní ochrany dětí obecního úřadu obce s rozšířenou působností, kteří zajistí jejich umístění do školského zařízení,“ informuje hejtman LK Martin Půta. K tomuto účelu funguje jedno specializované zařízení v Praze a dvě specializované výchovné skupiny byly zřízeny při výchovných ústavech v Praze a další v Jihomoravském kraji.

V Libereckém kraji jsou služebny cizinecké policie v České Lípě, Liberci a Semilech, kde zajišťují hlavní výkon této agendy. Náklady hradí státní dotace na výkon sociálně-právní ochrany dětí. Pracovníci Krajského úřadu Libereckého kraje byli již v předstihu v přímém kontaktu se všemi zainteresovanými institucemi. Na možný nárůst nezletilých cizinců bez doprovodu jsou orgány sociálně-právní ochrany metodicky připraveny.

V této souvislosti je také hejtman LK Martin Půta v kontaktu s vedením Krajského ředitelství Policie ČR pro Liberecký kraj.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624