Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S argumenty proti rozšíření dolu v Turówě pomohou Libereckému kraji i Němci

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 07. 2015 15:51
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR a obcemi intenzivně pracuje na přípravě podkladů, které chce předložit Polsku jako argument proti rozšíření povrchového uhelného dolu v Turówě. Pomocnou ruku české straně podalo i sousední Německo, které poskytne vlastní data shromážděná v souvislosti s působením zmíněného polského dolu a sousedící elektrárny. Získaná data měření přeshraničního vlivu povrchového dolu Turów na českou i německou stranu pak poslouží i jako podklad pro případné vymáhaní kompenzací pro dotčené obce.

Němci nám poskytnou data z měření, která prováděli před nějakým časem. Zaměřili se na posouzení vlivů povrchového dolu na spodní vody a následky poklesu terénu. Údaje pro nás budou cenným zdrojem informací a pomohou nám sestavit komplexnější obraz vlivu těžby v posledních letech,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek Libereckého pro životní prostředí, který byl jednat s Němci společně se starostou Hrádku Josefem Horinkou. Němci se také zúčastní nového posouzení EIA, tedy procesu posuzování vlivu na životní prostředí, které v souvislosti s plánovaným rozšířením dolu provede Česká republika.  Posouzení dopadu rozšíření těžby v Turówu bude financovat ministerstvo životního prostředí.

„Nejdůležitější je součinnost obcí, Libereckého kraje a vlády, což se daří. Všichni jsme připraveni proti rozšíření bojovat a žádáme posouzení vlivu na obyvatele, kteří žijí v blízkosti dolu a jichž se chystané rozšíření velmi dotkne,“ zdůraznil hrádecký starosta Josef Horinka. Právě obce Uhelná a Václavice na Hrádecku jsou dolu nejblíž a pokud dojde k jeho rozšíření, bude například Uhelná od hranice dolu vzdálena cca 300 – 400 metrů.  

Liberecký kraj se snaží získat co nejpodrobnější informace o plánovaném rozšíření území pro těžbu. Polská strana totiž není příliš sdílná a Česku poskytuje pouze omezené informace. Dobývaný prostor chtějí v polském Turówě rozšířit směrem k hranicím a tím prodloužit těžbu zřejmě až do roku 2054. Důl i sousedící elektrárna stojí bezprostředně na hranici České republiky, Německa a Polska.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky