Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silnice na Frýdlantsku se začnou opravovat na jaře

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 12. 2016 14:31
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rekonstrukce krajských silnic a s nimi spojená výsadba a nutné kácení některých stromů na Frýdlantsku začne příští rok na jaře. Liberecký kraj prostřednictvím Krajské správy silnic LK minulý týden podepsal smlouvy se zhotoviteli na česko-polský projekt „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“. Realizací dojde k bezpečnějšímu provozu a ke zlepšení dostupnosti některých částí Frýdlantska. Opraveno bude zhruba 25 kilometrů rozbitých silnic a vysázeno 1.500 nových stromů.

Youtube video

V rámci projektu budou zrekonstruovány úseky silnic III/03511 Frýdlant - Kunratice - státní hranice, III/2918 a III/2915 Dolní Řasnice - Srbská - státní hranice, III/2909 Raspenava - Krásný Les, II/291 Nové Město pod Smrkem - státní hranice a III/2919 Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice. „Úseky těchto silnic jsou ve velmi špatném stavu a je nutné je opravit. Součástí projektu je i kácení některých stromů podél silnic, protože jsou poškozeny nebo nebezpečně rostou blízko vozovky, a rovněž náhradní výsadba. Kvůli této problematice vznikla pracovní skupina a jejím úkolem bylo najít kompromis, jak zachovat co nejvíce zeleně. Jsme si vědomi toho, že aleje jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem a místní o stromy přijít nechtějí. Celá realizace musí začít nezbytným kácením, pak se budou opravovat silnice a nakonec vysázíme až trojnásobek nových stromů. Naším cílem nikdy nebylo vyasfaltovat krajinu, ale zajistit bezpečnější provoz na silnicích a zlepšit dostupnost této části našeho regionu,“ říká hejtman Martin Půta.

První kácení začne podle harmonogramu již na přelomu ledna a února 2017. S dopravním omezením kvůli stavebním pracím se počítá nejdříve v dubnu. Pokáceno bude přes pět set stromů a trojnásobek jich nechá Krajská správa silnic Libereckého kraje vysázet. Stavební práce budou hotovy nejpozději do konce roku 2018, termín dokončení výsadby bude záviset na poskytnutí dotace z OPŽP.

„Veřejná zakázka na výběr zhotovitelů byla soutěžena na pět částí, podle jednotlivých úseků a kvůli podmínkám dotačního programu v eurech. Oproti předpokládané hodnotě jsme dosáhli zhruba dvacetiprocentní úspory, a to 1,9 mil. EUR, což je asi 51,4 mil. Kč,“ uvádí Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Celkové náklady na stavební činnosti po výběrovém řízení činí 7,7 mil. EUR (zhruba 208,1 mil. Kč).

Rekonstrukci silnice III/2915 a III/2918 v Srbské bude na základě výsledku výběrového řízení provádět firma Strabag. U zbylých úseků nejnižší nabídkovou cenu podala společnost Eurovia.

Liberecký kraj prostřednictvím své příspěvkové organizace, Krajské správy silnic LK, obdržel na projekt dotaci ve výši 90 procent uznatelných nákladů z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014 – 2020. Již v roce 2015 schválilo Zastupitelstvo kraje závazek do výše 27 mil. Kč na vlastní podíl a částku 150 mil. Kč na předfinancování tohoto projektu.

„Považujeme za obrovský úspěch projekt realizovat. Nemyslím si, že bychom ještě někdy v budoucnu měli podobnou možnost, jak z tohoto zdroje zrekonstruovat 25 kilometrů úseků krajských silnic na Frýdlantsku,“ dodává náměstek Pieter. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky