Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Síť mateřských center vyškolila 23 žen pro profesionální péči o předškolní děti

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2014 14:29
  • Rozvoj

Sdílet článek

Už 23 žen, které v Síti mateřských center úspěšně prošly zkouškou profesní kvalifikace, může nabízet profesionální péči o děti od narození do předškolního věku. Profesní kvalifikace tak nejen zvyšuje úroveň poskytování péče o děti v ČR, ale pomáhá i řešit situaci na trhu práce.

Síť mateřských center vyšla vstříc svým členským organizacím a absolventkám rekvalifikačních kurzů, které pořádá, a požádala o autorizaci pro provádění zkoušek profesní kvalifikace Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky (kód: 69-017-M). Osvědčení o úspěšném složení zkoušky opravňuje k získání vázané živnosti „Péče o dítě do 3 let věku v denním režimu“ (dle zákona č. 179/2006 Sb.). Je to také plná kvalifikace v péči o děti v dětských skupinách nejen v mateřských centrech.

Dosavadní uchazečky většinou pocházejí z mateřských center, kde buď pečují o děti v rámci svého pracovního úvazku (70%) nebo dobrovolnicky (23%). Vedení mateřských center cítí velkou zodpovědnost za péči o děti, proto mají zájem, aby o děti pečovaly kvalifikované osoby. 70 % zájemkyň absolvovalo rekvalifikační kurz, přesto považují zkoušku profesní kvalifikace jako potřebné doložení profesionality, i když péče o děti v mateřských centrech v režimu obecných předpisů ji nevyžaduje. 

„Kromě toho se nám daří motivovat – zatím jen – ženy, které hledají práci a rády pracují s dětmi. Mohou tak vyřešit svoji vlastní situaci a zároveň pomoci dalším rodičům, aby mohli pracovat. Skvělým příkladem je žena, která byla vedena na úřadu práce a po zkoušce profesní kvalifikace si zřídila vlastní firmu,“ s potěšením konstatuje Rut Kolínská, prezidentka Sítě mateřských center.

 

Kontakt: Rut Kolínská, rut.kolinska@materska-centra.cz, 603 271 561

 

Příloha:

Osobní postřehy absolventek zkoušky profesní kvalifikace (viz níže)

Zkoušku profesní kvalifikace "Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky" (kód: 69-017-M) nabízí Síť mateřských center za poplatek 5 300 Kč, pro členy Sítě MC platí dotovaná cena 4 300 Kč. Po domluvě je možné v termínu zkoušky přijít také na konzultaci ohledně obsahu hodnoticích standardů, k praktickému nácviku první pomoci a napsat si cvičný test. Více: http://www.materska-centra.cz/sit-mc-v-cr/profesni-kvalifikace/

Síť mateřských center o.s. vznikla v roce 2001. Posiluje občanský život komunity, hodnoty rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohu rodičů, mateřskou a otcovskou roli ve společnosti, podporuje právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny, usiluje o zdravý život ve zdravém prostředí. Síť MC poskytuje svým členům podporu a metodické vedení, pomáhá vzniku nových MC, pořádá semináře a konference, spolupracuje se státními i nestátními organizacemi i se zahraničními subjekty podobného zaměření. V současné době sdružuje Síť MC téměř 300 členských MC. Více: www.materska-centra.cz

Osobní postřehy absolventek zkoušky profesní kvalifikace

Jak zkoušku vnímaly samy absolventky? Využily již získané osvědčení? Jak se jim daří naplňovat jejich plány o nové profesi?

Atmosféra u zkoušky byla velice příjemná, necítila jsem žádný stres ani napětí. I když otázek bylo poměrně hodně a byly podrobné, tak jsem měla ze zkoušky celkově moc dobrý pocit. Osvědčení jsem využila pro práci s dětmi v našem MC.

Kateřina J., 29 let, Rudná

Po dlouhé době jsem něco studovala a připravovala se, byla jsem ráda, že zkoušející navodily příjemnou a uklidňující atmosféru. Pracuji teď v Dublinu v družině, osvědčení jsem si nechala přeložit a používám je v mém CV. Vzhledem k tomu, že pracuji v soukromé sféře, je osvědčení pouze pro reference mých klientů, určitě bude uznáváno, v Irsku asi FETAC 5, ale za přesné zjištění se zde platí velké peníze. V červnu se vracím do ČR a chystám se pracovat jako OSVČ a učit děti milovat angličtinu stejně jako češtinu.

Petra R., Trutnov

Byla jsem mezi prvními, kteří absolvovali u vás zkoušku profesní kvalifikace. Doma jsem se na zkoušku pečlivě připravovala. Měla jsem trochu obavy, jak zkouška bude probíhat, zda vše umím, byla jsem ale mile překvapena příjemným a vstřícným uvítáním. Cítila jsem se uvolněně. Zkouška mě překvapila, že byla vedena velmi do detailu. Vše profesionálně a vůbec nebyla nikterak snadná. Díky příjemné atmosféře jsem se necítila nervózně a myslím, že díky tomu jsem zkoušku zvládla. Po absolvování zkoušky jsem založila firmu Rodinné Aktivity. Vedu různé kroužky pro děti, organizuji výlety, akce pro děti. Jedna z mých nabízených aktivit je i hlídání dětí. Chodím hlídat děti do domácností, vyzvedávám děti z jesliček a školek a trávím s nimi čas, než přijdou rodiče z práce domů. Plány, které jsem měla před zkouškou, se zhmotnily, a já se nyní živím hlídáním dětí a aktivitami, které tvořím pro rodiny s dětmi nebo pro samotné děti. Moc děkuji, že jste mi umožnili udělat si zkoušky a navštívit různé kurzy. Těchto zkušeností využívám při současné své práci. Před zkouškami jsem byla vedena na úřadu práce, v současné době pracuji jako soukromá podnikatelka ve své firmě.

Leona Burkoňová, Rodinné Aktivity

Zkouška pro mě byla logickým ukončením dříve absolvovaného rekvalifikačního kurzu, příležitostí k rozšíření možností uplatnění a po letech si "vyzkoušet", že hlava stále funguje. Samotná zkouška, byť celkem rozsáhlá (ale vše v podstatě obsahoval rekvalifikační kurz), proběhla v příjemné atmosféře, hlavně díky milým zkoušejícím. Osvědčení zatím nebylo potřeba - momentálně hlídám děti ve fitku, ale já mám lepší pocit jak vůči majiteli, tak vůči maminkám. Důležité je, že mě to celé nakoplo k rozhodnutí v dovzdělání pokračovat a zrovna dnes jsem byla na přijímačkách na předškolní pedagogiku v Berouně, abych mohla i do "státní" školky. Doufám, že se zadaří nebo třeba příští rok. Takže díky Síti za správný impuls ve správný čas :-)

Radka, RC Kladno

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky