Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Speciální krizové vozidlo pomůže nejen při povodních

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 06. 2015 10:52

Sdílet článek

Nového pomocníka na čtyřech kolech získal Krizový štáb Libereckého kraje. Jde o unikátní vozidlo Mercedes – Benz,  model  Sprinter 4x4, vybavené speciálním zařízením, které umožní operovat v krizových situacích přímo v terénu. Přitom tým ve voze může využívat stejné systémy, jaké má k dispozici krizový štáb v sídle úřadu. Unikátní vůz přišel na 2.414.555 Kč včetně DPH a byl pořízen v rámci projektu Přeshraniční integrace informací, nástrojů, přístupů a opatření při předcházení a řešení povodní a katastrof/OP Ziel 3/Cíl3.

Krizový vůz je jediný svého druhu v České republice. Speciální nástavbu odborná firma sestavila na zakázku, přímo podle potřeb Krizového štábu Libereckého kraje.

Po zkušenostech s povodněmi v letech 2010 a 2013 je každá novinka, která usnadní práci v krizových situacích, přínosem. Zejména v případě malých obcí je terénní dostupnost v kritických chvílích špatná a nový automobil pomůže takovou situaci vyřešit. Neocenitelné jsou i možnosti jeho vybavení,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.  

Vozidlo nabízí několik funkcí. „Prioritně je připraveno pro hejtmana a krizový štáb v době živelné pohromy, aby v něm mohli vyjet do terénu. Vybavené je připojením na software, který používáme ve štábu pro řešení krizových situací. Lidé v autě tak mají stejné informace, jako kolegové ve štábu a nejsou odkázaní jen na zprostředkované sdělení,“ vysvětlil Rudolf Broulík, vedoucí oddělení krizového řízení Libereckého kraje.

Odborníci se s autem mohou nejen pohybovat v zasažených oblastech, ale mají také aktuální přehled o situaci na území, například informace o uzavírkách silnic, sesuvech půdy, rozlité vodě na vozovkách, průtocích vodních toků a vidí i záběry z kamerových bodů, které jsou rozmístěné na území kraje a podobně. K dispozici mají dále internetové připojení a satelitní data. Současně obsluha vozu vidí na grafice, jak je nastalá situace řešena jejich kolegy z krizového štábu.  Neocenitelná je i skutečnost, že posádka vozidla může naopak posílat údaje z terénu krizovému štábu. Dosud bylo možné v krizových situacích komunikovat pouze prostřednictvím telefonického spojení, což někdy přinášelo problémy.

Automobil vyjede také v situacích, kdy obec nebo město nebude samo schopné řešit otázky ochrany obyvatelstva, třeba při povodních a může plnohodnotně nahradit chybějící odborníky. V případě, kdy je vozidlo připojené na zdroj energie, dokáže být i několik dní soběstačné. „Taková situace nastala v roce 2010 při povodních v Raspenavě, kde pomáhal řešit krizový stav náš odborník. Byl ale odkázaný pouze na informace získávané prostřednictvím telefonu. Teď bude mít díky automobilu přehled o situaci okamžitě a získá tak cenný čas,“ popsal Rudolf Broulík.

S krizovým vozem se počítá i pro případnou pomoc v sousedních zemích, Německu a Polsku. „Pokud nás požádají o pomoc, jsme schopni vyslat jednotky Integrovaného záchranného systému a krizový vůz, který bude jejich styčným bodem za hranicemi,“ vysvětlil Rudolf Broulík.

Automobil nebude využíván pouze v době ohrožení, poslouží i pro potřeby monitoringu území kraje a při přípravě na předcházení a řešení povodňových a jiných krizových situací.

Dodavatelem vozu je společnost Hoffmann a Žižák spol. s.r.o. a subdodavatelem nástavby firma ELVIA – PRO, spol. s r.o.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky