Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spisovatelka Karolina Světlá má v Podještědí novou venkovní knihovničku, naučnou stezku i kešky

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2015 19:23
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Spisovatelka Karolina Světlé v podání herečky libereckého Divadla F. X. Šaldy měla o víkendu  ve  Světlé pod Ještědem svůj festival pod širým nebem.

Zábavné odpoledne začalo krojovaným průvodem  v nedalekých Hodkách, následovalo slavnostní otevření malé  venkovní knihovničky v podobě roubeného stavení u spisovatelčiny sochy ve Světlé  p.J. a pokračovalo lidovou zábavou u  místního slavného hostince, ve kterém se odehrával děj Vesnického románu Karoliny Světlé.

Lidový soubor Horačky zde roztancoval stovku přítomných, místní dobrovolnice prodávaly domácí pečivo, návštěvníci zhlédli výstavku krojovaných panenek a v závěru si vyslechli pásmo „Karolina Světlá všemi smysly“, když z díla spisovatelky skvěle  četla Markéta Tallerová a sekundoval ji ze záznamu Richard Krajčo coby Jan Neruda. Závěr patřil koncertu sboru Canzonetta z Osečné v kostele sv. Mikuláše.

„Podještědské tradice patří k našem kraji, je třeba je stále připomínat,a a představovat zejména je mladým lidem. Na jednu z nejvýznamnějších spisovatelek 19 století, která uměla vystihnout život v Podještědí a, patří dodnes k významným osobnostem našeho regionu,  bychom určitě neměli zapomínat a tak tento způsob prezentace autorky a jejího díla považuji za velmi vydařený. Myslím, že první ročník se i díky počasí mimořádně povedl. Věřím, že  pořadatelé mají další nápady a podněty, jak akci stále zlepšovat,  takže se už těším na příští ročník,“ hodnotil úspěšnou akci Josef Jadrný, náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství, podještědský patriot z Janova Dolu, kde žije, který tak ocenil například skvělé kroje, u,mění Horaček otevření knihovničky s cca třicítkou knih.

Slavnostně také byla zahájena druhá sezóna na Naučné stezce Karoliny Světlé, která měří 7,5 kilometru a spojuje místa, která se objevují v jejich povídkách a románech 

Pořadatelé přidali prezentaci květeny rostoucí v Podještědí, workshop ke geocashingu při naučné stezce, a pro děti  putování za pokladem Johanky Rottové nejen pro děti a  koncert souboru v kostele sv. Mikuláše atd. Spolek Stopy v krajině rozšířil naučnou stezku Po stopách Karoliny Světlé o neobvyklý atraktivní prvek -  obohatil všech 12 zastavení naučné stezky také o interaktivní cedulky s informacemi o rostlinách, které mají specifický vztah k dílu Karoliny Světlé či k tradicím v Podještědí.

Naučná stezka Po stopách Karoliny Světlé vede po   7,5 km dlouhém  okruhu a provede  turisty životem a dílem Karoliny Světlé prostřednictvím  12 informačních panelů a 18 zvukových nahrávek dostupných přes QR kód z chytrých mobilních telefonů.

U zastavení č. 1 a 2 lze  odpočinout na vyřezávaných lavicích “Lesní panna” a “Obrozenkyně”. V okolí stezky je navíc ukryto 5 kešek (geocaching) s tématem Karoliny Světlé. Na internetových stránkách http://www.karolinasvetla.cz/ naleznete všechny obsahy informačních panelů, zvukové nahrávky, tipy na využití naučné stezky (např. pro školní výuku), doprovodné texty a fotografie.

12 turistických zastavení na naučné stezce Po stopách Karolíny Světlé

1. Vítejte v srdci Podještědí

2. Mapa literární inspirace Karolíny Světlé

3. Mládí a literární začátky Karolíny Světlé

4. Role ženy v 2. polovině 19. století

5. Ještěd v literatuře a v krajině

6. Proces literární tvorby

7. Kříž u potoka

8. Literární zpracování podještědských tradic

9. Skalákovna

10. Česko-německé pnutí v Podještědí

11. Památníky a pomníky Karolíny Světlé

12. Dějiště Vesnického románu

Akci připravil Spolek Stopy v krajině, Liberecký kraj a Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky