Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střední školy v Libereckém kraji povinně testují žáky v přijímacím řízení

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2015 15:45
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Střední školy v Libereckém kraji testují žáky v rámci přijímacího řízení, které probíhá ve středních školách zřizovaných Libereckým krajem nepřetržitě již šestým rokem.

„Chtěla bych upřesnit tvrzení některých médií, která v souvislosti se spuštěním pilotního ověřování připraveným ministerstvem školství uvedla, že v Libereckém kraji testování žáků ucházejících se o vzdělávání ve středních školách neprobíhá. Opak je však pravdou. Liberecký kraj se pouze nepřipojil k formě testování v podobě připravené ministerstvem, které je z našeho pohledu krokem zpět. Doporučili jsme ředitelkám a ředitelům středních škol zřizovaných Libereckým krajem připojit se k jednotnému testování v rámci jednotných přijímacích zkoušek, které kraj uskutečňuje již šestým rokem. To znamená, že testování žáků probíhá a dokonce v mnohem širší a náročnější podobě,“ reaguje na mylné informace některých médií Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Oproti pokusnému ověřování ministerstva školství se přijímací řízení v Libereckém kraji odlišuje především v šíři skupiny testovaných. Jsou totiž testováni i uchazeči o obory vzdělání s talentovou zkouškou (umělecké obory a gymnázia se sportovní přípravou) a o obory nástavbového studia v denní formě. Navíc také vedle ověřování znalostí z českého jazyka a matematiky, které je součástí pokusného ověřování, jsou testovány obecné studijní předpoklady, které dokáží v širší formě rozpoznat samotné studijní předpoklady žáka. Rovněž je stanovena hranice úspěšnosti pro gymnázia. Pro víceletá je to 40 % a pro čtyřletá 35 %. Pokud žák nedosáhne v testu požadovaného minima ze sečtených výsledků testů z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů, nesplnil kritéria přijímacího řízení a nemůže být přijat ke studiu. Aktuálně stanovená hranice je výsledkem jednání s řediteli gymnázií, u ostatních oborů platí nadále doporučení ředitelům, aby podíl výsledku testů tvořil minimálně 70 % hodnocení uchazeče.

„Liberecký kraj do budoucna jednoznačně podporuje záměr ministerstva školství zavést povinné přijímací zkoušky s celostátní působností, což právě je obsaženo v připravované novele školského zákona,“ dodává závěrem radní Alena Losová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky