Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studijní pobyt japonských studentů se zrakovým postižením v našem kraji

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 10. 2016 13:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

ZŠ a MŠ pro tělesně postižené v Liberci, ve spolupráci se Speciálněpedagogickým centrem pro zrakově postižené (ZŠ a MŠ při nemocnici, Liberec), byly letos v březnu osloveny  panem Hokuto Sató, pedagogem speciální školy pro zrakově postižené v Tokiu, s nabídkou spolupráce v mezinárodním projektu. V rámci projektu s názvem Tobi Tate, podporovaného japonským ministerstvem školství, pak v září přiletěli do České republiky dva studenti University Tsukuba pro zrakově postižené v Tokiu.

Studentka Asahi Watanabe (17) a student Yuya Aoki (17), oba s těžkým zrakovým postižením, prožili v libereckém kraji tři studijní týdny. Zúčastnili se výuky ve škole pro tělesně postižené, dále výuky v základních a středních školách v Libereckém kraji s individuálně integrovanými klienty se zrakovým postiženým SPC pro ZP Liberec. Součástí pobytu byla také výuka ve školách pro zrakově postižené v Praze.

Učitelé, speciální pedagogové, ale i rodiče a přátelé klientů zrakově postižených pro studenty z Tokia připravili rovněž tematicky zaměřené výlety a exkurze, které je obohatili po stránce jak vzdělávací (komunikace probíhala v anglickém jazyce), fyzické (účast na běžeckém závodě Run Tour), tak i prožitkové (workshop v Muzeu skla a bižuterie) a poznávací (návštěva TUL a UK, výlety do okolí Liberce). Jim všem patří poděkování za zajištění skutečně bohatého programu.

Cílem celého projektu bylo pro žáky a klienty SPC zdokonalení se v anglickém jazyce při komunikaci s japonskými studenty, poznání odlišných kultur, navázání vzájemných přátelství a v neposlední řadě také výměna zkušeností v oblasti používání kompenzačních a reedukačních pomůcek a nácviku prostorové orientace a mobility.

„Jsme hrdí na to, že studenti byli naším regionem nadšeni, že pomůcky pro žáky se zrakovým postižením se napříč kontinenty liší jen v drobnostech, někdy i ve prospěch pomůcek vyrobených v naší zemi, a že vřelost a otevřenost při společných setkáních byla zjevně oboustranná,“ říká s nadšením Mgr. Renata Paříková, vedoucí SPC pro zrakově postižené v Liberci.

TZ: Základní škola a Mateřská škola při nemocnici, Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky