Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světlo z polských skleníků prověřili astronomové

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 12. 2016 07:36

Sdílet článek

Funkčnost zastiňovacího systému skleníků v polském Turówě, který byl spuštěn v polovině září, prověřili astronomové. S upozorněním, že skleníky společnosti Citronex vydávají opět oslnivé světlo, se na hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu obrátili starostové z Frýdlantska.

„Podle nejnovějšího zjištění České astronomické společnosti jsou rolety zatahovány. Existuje však přechodné období mezi rozsvícením a zatažením rolet, které může trvat desítky minut a v tomto čase skleníky bohužel svítí naplno. Zastiňovací systém zřejmě funguje na čidla a ta reagují na rozsvícení, poté se rolety automaticky zatahují,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který k této problematice inicioval řadu jednání.

Po zatažení rolet je podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR vyzařování do horního poloprostoru téměř nulové a svítí pouze boky skleníku. „V tomto stadiu není záře skleníků například z Albrechtického kopce vůbec patrná ani při nízké oblačnosti. Není vidět ani z Jizerských hor, naopak tam jsou jasně viditelné sjezdovky, které se teď zasněžují,“ dodává Pavel Suchan.

Skleníky v Turówě jsou jedinými v Polsku se zacloněním. Polský majitel pěstírny, společnost Citronex, nechal zastínit roletami od holandského výrobce celých 10 ha skleníků, v nichž rostou rajčata. V nejkratších dnech jsou rostliny osvětlovány až 18 hodin v kuse. „Společnost Citronex tyto kroky udělala dobrovolně. Nechci překročit hranici rozumného jednání, ale určitě budu zdvořile iniciovat nějakou další schůzku. Je potřeba se umět domluvit, protože nemáme žádný nástroj, jak v případě zářících polských skleníků něco změnit,“ dodává hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky