Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Turnov oslaví 25. výročí sametové revoluce Havlovou Audiencí, panelové diskuse se zúčastní i hejtman Libereckého kraje

11. 11. 2014

Jubilejní 25. výročí sametové revoluce oslaví 17. listopadu v Turnově programem složeným hned z několika částí. Začne se vernisáží prací studentů turnovských středních škol v Kulturním centru Střelnice, po které bude následovat předávání medailí starosty města v prostorách kina Sféra. V 18 hodin se slavnost přesune do Městského divadla, kde se v panelové diskusi potkají osobnosti jako Helena Illnerová, Jan Ruml, Petr Honzejk, Martin Půta a další. Večer vyvrcholí představením Audience Václava Havla v podání Divadelního spolku Kašpar.

Děj Audience se odehrává v 70. letech v kanceláři jednoho malého, bezvýznamného pivovaru, kde místní sládek (Jakub Špalek) a spisovatel Vaněk (Jan Potměšil), co tu za trest koulí sudy, společně zjistí, že je to všechno na nic.

Na všechny části oslav je vstup zdarma. Na panelovou diskusi a navazující divadelní představení v Městském divadle je ale nutné si předem rezervovat lístky. To je možné udělat osobně či telefonicky na recepci Kulturního centra Střelnice.
Panelová diskuse v Městském divadle Turnov
Další část oslav se odehraje od 18 hodin v Městském divadle, kde se v panelové diskusi na téma Čtvrtstoletí demokracie v Čechách potkají zajímavé české osobnosti. Budou diskutovat o aktuální situaci a stavu české společnosti 25 let po pádu totalitního režimu v naší zemi.
Panelové diskuse se zúčastní tito potvrzení hosté: 
Helena Illnerová – Přední česká fyzioložka a biochemička, bývalá předsedkyně Akademie věd ČR a významná osobnost sametové revoluce.
Illnerová se účastnila demonstrací v letech 1988 a 1989 a okamžitě po 17. listopadu 1989 se podílela na reorganizaci fyziologického ústavu, který bylo potřeba převést do nového politického režimu. S komunisty si nezadala a odborná komunita jí důvěřovala i díky vědeckým úspěchům, kterých dosáhla už v rámci uzavřeného režimu. Postupně byla zvolena do Komory volených zástupců Akademie věd, pak do Akademické rady jako místopředsedkyně a posléze i jako její předsedkyně.
Podle slov Heleny Illnerové ji dnes trápí, že se o rozvoji vědy v naší současné společnosti nerozhoduje dostatečně kvalifikovaně a moudře. „Věřila jsem, že vývoj ve svobodné zemi může jít jen dopředu. Možná jsem se mýlila,“ říká Illnerová.
Adam Borzič – Básník, člen skupiny Fantasía a šéfredaktor literárního obtýdeníku Tvar. Za svou básnickou sbírku Počasí v Evropě byl nominován na cenu Magnesia Litera 2014.
Adam Borzič je autorem převážně angažované poezie. „Když se začne mluvit o angažovanosti, někteří si představují proklamativní, heslovitou, demonstrativní poezii, která se nutně musí zbavit veškerého lyrického smetí. To v mé poezii není,“ tvrdí básník. V jeho dílech se dozvíte, jaké dusno vidí nad naším kontinentem. Hodnotí nejsoučasnější události v Evropě. Třeba titulní báseň jeho oceňované sbírky Počasí v Evropě reflektuje neštěstí v Norsku, kde ultrapravicový Anders Breivik zabil na sedmdesát mladých lidí.
Podle názoru Borziče přichází až teď deziluze z kapitalismu, až pětadvacet let od pádu komunistického režimu se ukazuje krize kapitalismu, ve kterém žijeme. Některé jeho básně reagují právě na novou etapu vývoje ve společnosti, na novou dobu. „Nedokážu se zbavit potřeby vyjadřovat se ke světu kolem sebe,“ tvrdí Adam Borzič.
Petr Honzejk – Současný komentátor Hospodářských novin se narodil v nedalekém Jablonci nad Nisou. „Od roku 1993 jsem se výborně bavil reportérskou prací ve studiu Českého rozhlasu v Ústí nad Labem,“ popisuje svoje novinářské začátky. Později přešel jako redaktor do Radiožurnálu, kde se postupně stal editorem vysílání a v červnu roku 2003 i šéfredaktorem. Ve vedení stanice setrval do února 2005.
Jako komentátor Hospodářských novin se denně vyjadřuje k aktuálnímu dění doma i ve světě. Z nejpohlednějších událostí ve svých článcích ostře kritizoval projev prezidenta Zemana v rozhlasových Hovorech z Lán.
Jan Ruml – Český politik a aktivista v oblasti lidských práv, v 90. letech ministr vnitra České republiky za ODS, později zakladatel a předseda Unie svobody.
Jan Ruml podepsal v únoru 1977 Chartu 77 a o dva roky později se stal členem Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných. Angažoval se i v několika dalších protikomunistických hnutích a později spoluzakládal Lidové noviny a týdeník Respekt. Na začátku roku 1990 se stal mluvčím Charty 77.
V letech 1992 až 1997 zastával Jan Ruml post ministra vnitra a poslanecký mandát. Poté se začal vymezovat vůči politice Václava Klause a v návaznosti na to založil Unii svobody. V březnu 2010 vstoupil do Strany zelených

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje,  místopředseda Asociace krajů České republiky, předseda hnutí Starostové a nezávislí, bývalý starosta města Hrádek nad Nisou a předseda Euroregionu Nisa.

Martin Půta začínal politickou kariéru ve svém rodném Hrádku nad Nisou, kde byl v roce 2002 zvolen starostou. Post obhájil i ve dvou následujících volebních obdobích. Od roku 2005 je také členem Rady Euroregionu Nisa, v roce 2007 se stal jeho místopředsedou. Od téhož roku je hejtman LK členem zastupitelstva Libereckého kraje.
Byl členem politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj, v krajských volbách v roce 2012 za něj kandidoval na post hejtmana a uspěl.
V březnu letošního roku vystoupil Martin Půta  z hnutí Starostové pro Liberecký kraj a vstoupil do hnutí Starostové a nezávislí, protože chtěl kandidovat na jeho předsedu. Tím se také stal.
Moderátorkou panelové diskuse bude Lenka Šumová, editorka vysílání Radiožurnálu a zároveň zpravodajka Českého rozhlasu Sever pro okres Jablonec nad Nisou.

Viz také: http://www.genusplus.cz/servis/tip-turnov-oslavi-ctvrtstoleti-demokracie-havlovou-audienci

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588