Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Úsek silnice I/35 Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou otevřen

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 07. 2014 13:55
  • Doprava

Sdílet článek

Ředitelství silnic a dálnic ČR zprovozňuje před prázdninami další důležitou komunikaci. Jedná se  o silnici I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou na Liberecku. Výstavba důležité spojnice k hranici s Polskem a Německem trvala přes pět let. Příčinou tak dlouhé výstavby byl zejména spor o pozemky. Slavnostní otevření proběhlo 1. 7. 2014 v 11:00 hodin za účasti zástupců z Ministerstva dopravy, Libereckého kraje (hejtmana LK Martina Půty a krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka), starostů okolních měst a obcí, zhotovitele a dalších hostů.

„Jsem rád, že se nám daří postupně dokončovat jednotlivé stavby. V souvislosti se stále narůstajícím provozem na původní silnici docházelo k nehodám a po otevření silničního spojení s Polskem a SRN i ke komplikacím při průjezdu Bílým Kostelem a stížnostem místních obyvatel na hluk z dopravy. Nová silnice je klíčová hlavně pro tranzitní dopravu do Polska, Německa a odvede kamionovou dopravu z  Bílého Kostela,“ řekl generální ředitel ŘSD Jan Kubiš.

Původní silnice I/35 mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou vedla od mimoúrovňové křižovatky obcemi Bílý Kostel a Grabštejn. Byla vedena v nevyhovujících směrových poměrech a obyvatele obtěžoval hluk a výfukové splodiny, ale také tu docházelo k častým střetům se zvěří. Po této silnici byla vedena veškerá doprava do Hrádku nad Nisou a silniční osobní doprava na hraniční přechod do Polské republiky a SRN, od roku 2013, kdy bylo zprovozněno nové plnohodnotné přeshraniční spojení i veškerá nákladní doprava.

Silnice I/35 je prochází volným, nezastavěným územím převážně po zemědělských pozemcích s minimálním zásahem do lesních porostů. Je součástí souboru staveb zahrnující přeložku silnice I/35 v prostoru Bílý Kostel nad Nisou – Hrádek nad Nisou – státní hranice Česko/Polsko s pokračováním do Polské republiky a Spolkové republiky Německo k městu Zittau (Žitava).

Informace o stavbě:
Název stavby:  Silnice I/35 Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou
Místo stavby:  Liberecký kraj
Délka: 7636 m
Počet mostních objektů: 11
Počet mimoúrovňových křižovatek: 2
Zhotovitel: Sdružení R35 Bílý Kostel – Hrádek (EUROVIA CS, Integra Liberec a ELTODO EG)
Cena díla: 1.748.009.469 Kč (bez DPH)

Součástí stavby byla výstavba dvou mimoúrovňových křižovatek, přeložky a úpravy inženýrských sítí a vodohospodářských a elektro objektů a přeložka plynovodu.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky