Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Uzavírka silnice z Nového Města pod Smrkem k hranicím se posune na září

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 06. 2017 15:04
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Kvůli uzavírkám, které jsou spojené s chystanou rekonstrukcí silnice II/291 z Nového Města pod Smrkem až ke státní hranici s Polskem, se v pondělí uskutečnila schůzka. Zástupci kraje, měst, investora a polské strany se domluvili, že komunikace bude zcela uzavřena od začátku září na měsíc a půl. Původně mělo dojít k dopravnímu omezení už od počátku července do konce září, tedy během letní turistické sezóny.

Na Frýdlantsku letos probíhají rozsáhlé modernizace krajských silnic v rámci česko-polského projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. Jedním z opravovaných úseků je i silnice II/291 z Nového Města pod Smrkem ke státní hranici.

„Vzhledem k tomu, že tento významný projekt realizujeme s Polskem, chceme si s naším partnerem vyjít co nejvíce vstříc a projednat s ním i nutné uzavírky. Na polské části neprobíhají tak rozsáhlé rekonstrukce silnic, takže nedochází k tak razantním dopravním omezením,“ říká hejtman Martin Půta.  Řidiči mířící z Bogatynie do lázeňského města Swieradow Zdroje jezdí přes Nové Město pod Smrkem právě po silnici II/291. Kvůli uzavírce najedou objízdnou trasou 50 kilometrů navíc. „Původně jsme chtěli, aby rekonstrukce silnice probíhala za částečné uzavírky, ale vzhledem k tomu, že opravu propustků podle zhotovitelské firmy nelze dělat za provozu, k dopravnímu omezení dojít musí. Domluvili jsme se na měsíci a půl s tím, že uzavírku posuneme až na září, tedy po letní turistické sezóně, na které je město Swieradow Zdroj závislé,“ dodává hejtman.

Na rekonstrukci získal Liberecký kraj dotaci z přeshraničního česko-polského programu Interreg. Pracuje se na kompletní modernizaci živičného krytu silnice, včetně podloží. Součástí je obnova nezpevněných krajnic a oprava odvodnění včetně všech propustků.

Během jednání se také hovořilo o znovu uzavření hraničního přechodu Habartice – Zawidow pro kamiony nad 12 tun. Od loňského roku přes něj vedla objízdná trasa kvůli rekonstrukci mostu Ostritz. Oprava je dokončena, a proto tam Správa a údržba silnic Dolnoslezkého vojvodství nejpozději v pondělí 19. června vrátí dopravní značku zakazující vjezd nákladních vozidel nad 12 tun. Na české straně budou umístěny informativní dopravní značky na silnici I/35 u mimoúrovňové křižovatky Svárov, na silnici I/13 v Mníšku a Frýdlantu, které upozorní řidiče na omezený průjezd přes polské území. Vjezd na polské území pro vozidla nad 12 tun bude možný přes přechod v Harrachově a Hrádku nad Nisou.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky