Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Žitavě se chystá Mistrovství světa v terénním triatlonu

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 07. 2014 14:46
  • Školství

Sdílet článek

Vrcholem v historii terénního triatlonu v regionu je letošní Mistrovství světa ITU Cross Triathlon v rámci O-SEE Challenge, který se uskuteční od 15. do 17. srpna 2014 v Přírodním parku Žitavské hory v Sasku - v Zittau u jezera Olbersdorf.

Vrcholem bude nepochybně sobotní závod 16. 8. MS atletické elity. Kompletní světová elita, zhruba 100 atletů, mezi nimi i vítěz Ironmana Faris-Al Sultan, mistr světa Conrad Stoltz (JAR) a mistryně světa Helena Erbenová (ČR) se ve 14 hodin postaví na start a budou bojovat o titul mistra/mistryně světa.

„Pořádání MS je pro každého organizátora závodu jako pasování na rytíře,“ říká šéf organizačního týmu O-SEE Challenge a event director Dr. Klaus Schwager.

Co v roce 2000 začalo sázkou, prezentuje se podle něj dnes jako terénní triatlon mezinárodního měřítka. Pětice kamarádů tehdy skočila do Olbersdorfského jezera (Olbersdorfer See) u Žitavy, aby změřila své síly. Nevědomky svým konáním položila základní kámen pro O-SEE Challenge. Od roku 2004 je O-SEE Challenge součástí celosvětové série XTERRA a patří k nejznámějším a nejnáročnějším terénním triatlonům v Německu. V roce 2001 se na start postavilo 52 sportovců, o deset let později při Mistrovství Evropy 2011 jich bylo 860 atletů z 23 zemí světa. Profesionálové nebo amatéři – sportovní nadšenci vědí, jaké přednosti a výzvy trať triatlonu v Žitavských horách nabízí. 

„Počítáme s celkem 600 závodníky na MS a se 150 startujícími na závodu Xterra, kteří nejsou zahrnuti do hodnocení MS, přesto ale bojují na stejné délce trati o startovní místo na MS na Maui, stejně jako o umístění ve vlastní O-SEE Challenge. Na nedělní závod X´Kids je rovněž přihlášeno na 500 startujících,“ říká Dr. Klaus Schwager.  

Všichni, kteří chtějí zažít závod z bezprostřední blízkosti, mají k dispozici různá místa (Hotspots) např. na Hvozdu/Hochwald nebo Johannisstein, ze kterých si mohou nejen odnést působivé zážitky z dění mistrovství světa, ale sami se také postarat svým povzbuzováním o tu pravou náladu a atmosféru světového závodu.

Rozsáhlý rámcový program, živý přenos z trasy horských kol a mnoho dalších přispívá k vysoké atraktivitě pečlivě připravované sportovní události. Zahájení MS a vyhlašování vítězů MS 2014 Zittau ITU Cross Triathlon World Championships  se uskuteční za přítomnosti saského ministerského předsedy Stanislawa Tillicha, který zároveň celou sportovní událost zaštiťuje, a hejtmana LK Martina Půty.

Program závodů:      ITU Trail (délka tratí - MS): 1,5 km plavání/36 km MTB/9 km Trail Run
                                   ORIGINAL Trail: 1,1 km plavání/30 km MTB/9 km Trail Run
                                   REDUCED Trail: 0,75 km plavání/26 km MTB/6 km Trail Run

15. 8. 2014:     slavnostní zahájení v 19 hodin v kempu u jezera

16. 8. 2014:     Závod MS (paratriatlon, věkové kategorie, junioři, věk. kat. do 23 a elita),
                        Závod XTERRA, vyhlašování vítězů, After Race Open Air s kapelou Jenix

17.8.2014:       O-SEE Challenge - O-SEE Classic,
                        O-SEE Team, O-SEE Light a O-SEE X‘KIDS Challenge.

První MS v terénním triatlonu v Německu podporují silní partneři z Horní Lužice. Titulární sponzor MS spol. digades již řadu let sponzoruje mimo jiné O-SEE Challenge, neboť „lidé v Žitavě a okolí se mají cítit dobře a co je optimálnějšího, než měření svých sil při sportu?“ říká Kerstin Berger, odpovědná osoba za sponzoring u spol. digades. Hlavním sponzorům (Werder Bedachungen, Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien a KWV Olbersdorf) leží na srdci podpora regionu stejně jako sportu a stejně jako sponzoři a spolupracovníci umožňují konání této mezinárodní sportovní události v Přírodním parku Žitavské hory.

 

Na http://www.o-see-challenge.de/ a http://www.zittauer-gebirge.com/cms/de naleznete nejen atlety, ale i hosty letní sportovní události, informace o Horní Lužici, Přírodním parku Žitavské hory a Olbersdorském jezeře. Dále stránky obsahují veškeré informace k délkám tras, jejich průběhu a časovému harmonogramu připravovaného MS v Žitavě. 

Žitavské hory“ sousedí s českými „Lužickými horami“. 10 měst a obcí přírodního parku a okres Löbau-Zittau sledují společně s českými partnery, se sousedními miikroregiony Novoborsko a Podralsko, i s ostatními partnery myšlenku dlouhodobého rozvoje přeshraniční rekreační krajiny Přírodní park „Žitavské hory“ (D) – Lužické hory (CZ). „Nová hřebenovka“ a „Evropská turistická trasa“ vzájemně propojují, dnes již ke vzájemnému prospěchu, turistické oblasti v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky